Annons:
Etikettmat-för-själen
Läst 2816 ggr
[GunillaF]
6/4/13, 9:02 AM

Syrensaft

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

SYRENSAFT

20 klasar lila syrén

1 kg socker
1 l vatten
1 citron i skivor
30 g citronsyra. Koka upp vattnet och häll över de andra ingredienserna som du har i en hink eller bunke. Rör om ca 2 gånger/dag i tre dagar. Sila och häll upp i flaskor.

Annons:
[GunillaF]
6/4/13, 9:03 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Så här fin färg får den.

Bybo
6/4/13, 9:25 AM
#2

Tack!! :))

Sameli
6/4/13, 9:27 AM
#3

Oj vad gott det ser ut, vilken fin färg! 😊

Har tänkt länge nu att jag vill göra egen saft, men det verkar ju vara så mycket meck med det. Har köpt saftflaskor som jag har i skafferiet men de är ännu tomma 🍸 Synd att man bor i lgh och inte har syrenbuskar för det här tipset verkade spännande!

"Man måste ge lite mer än man tar"

[Bettanbop]
6/4/13, 9:36 AM
#4

Aha 🙂 har aldrig hört att man kan göra syrensaft, det måste jag prova 👍 spännande. Tack Gunilla 🌺

Själv hade jag tänkt göra Rabarbersaft.

[Chakra]
6/4/13, 9:37 AM
#5

Tack!🌺

Fina bilder!

Visste inte att man kunde göra saft av syréner🙂

hulahulla
6/4/13, 6:20 PM
#6

Det här var verkligen nåt nytt för mig! Undrar hur det smakar…? 🙂

Annons:
Bybo
6/4/13, 6:25 PM
#7

Gunilla: Har köpt en hink, och det andra. När du säger klasar, menar du då tjockblomman" :))

[GunillaF]
6/4/13, 10:28 PM
#8

#6 Det smakar aningen som fläder.

#7 Ja, hela "klasen" eller vad det heter, men jag repade bort lite av kvisten som alla småblommorna sitter på. Men jag vet inte om det är nödvändigt. Det syns på första bilden.

Bybo
6/5/13, 8:15 AM
#9

#8   Tack Gunilla. Behöver hinken ha lock?  Nu ska det plockas :))

[GunillaF]
6/5/13, 8:42 AM
#10

#9 Kan ju vara bra att lägga nånting över så inte flugor eller skräp åker ner i den. Lägg över en diskhandduk kanske?! Inte alldeles tätt för då kanske det börjar jäsa…

Bybo
6/5/13, 9:25 AM
#11

#10 Smart…jag gör så :))

snoflinga
6/5/13, 5:49 PM
#12

Åh vad gott det ser ut, och låter ❤️Har massor av syrener, får se om vi provar göra lite sån fin saft!

Annars blev jag häromdagen bjuden på björksavssaft, det var också väldigt gott (och nyttigt tror jag?)

Det gäller att ha mod att vara den man är,
och inte tappa modet för att man är den man är.

[GunillaF]
6/5/13, 5:51 PM
#13

#12 Björksav är jättenyttigt. 🙂

Annons:
Bybo
6/5/13, 8:14 PM
#14

Såja, nu har jag satt en sats. Hittade inte sockret som jag köpte i går, men jag glömde nog kvar det på affären.

Men, fick låna av grannarna, som blev smått förskräckta…de, trodde att syrener var giftiga

Tack, än en gång Gunilla

tin-tin68
6/5/13, 10:31 PM
#15

Oj vad spännande tack för att du delar med dej. Jag visste inte heller att man kunde safta på syren.🙂

[GunillaF]
6/5/13, 11:07 PM
#16

Ska bli kul att höra vad ni tycker om saften ni som gör den. Hos mig gillades den av både stora och små barn.

tin-tin68
6/6/13, 2:13 PM
#17

Smakar den som fläder är den nog god gillar flädersaft.😃

hulahulla
6/7/13, 6:27 PM
#18

Har nu masakerat en av syrenbuskarna!! 😃 Kokar upp vatten, men måste kolla så jag har citronsyra bara, det hade jag glömt!! Funkar det utan? Askorbinsyra har jag annars, funkar det?

[GunillaF]
6/7/13, 6:30 PM
#19

#18 Har bara gjort saften en gång och då använde jag citronsyra. Vet inte hur det funkar med något annat, men testa vet ja.

[GunillaF]
6/7/13, 6:33 PM
#20

#18 Vid närmare eftertanke så är ju citronsyra och Askorbinsyra inte alls samma sak….   Kanske det räcker om du tillsätter mer citron.

Annons:
hulahulla
6/7/13, 6:37 PM
#21

#19 Det löste sig, jag hade citronhemma! 🙂 Luktar mkt gott om blandningen, ser fram emot resultatet!!

[GunillaF]
6/7/13, 6:51 PM
#22

#21 Det blir saftkalas om några dagar  då! 😃🍸

hulahulla
6/7/13, 7:15 PM
#23

Wiheeey!! 🥳 Skulle säkert passa bra till rabarberpajen som snart står i ugnen!!

Bybo
6/8/13, 5:18 PM
#24

Saften blev jättegod! :))

Grannen har fått en flarra. Och, så bjöd jag ungarna plus deras kompisar. Mums tyckte de (hade isbitar i)

Men asså, hur lång hållbarhet kan det vara?

[GunillaF]
6/8/13, 9:21 PM
#25

#24 Härligt.Om du har den i kylen så håller den i flera månader.

Bybo
6/8/13, 9:26 PM
#26

#25 Aha, va bra. Tack :)) Hm…tror du att det funkar i matkällare?

[GunillaF]
6/8/13, 9:28 PM
#27

#26 Ja om den är kall som ett kylskåp så.

Annons:
Bybo
6/8/13, 9:29 PM
#28

#27 heheh…får nog kolla temperaturen :))

hulahulla
6/10/13, 7:33 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#29

Nu är saften färdig!! MUMS den var riktigt läskande! Har redan en ny laddning på gång, måste ju passa på innan säsongen e slut! 😃

Bifogar en bild!

Bybo
6/10/13, 7:42 PM
#30

#29 vilken fin bild, på det goda :))

Har nu käpt mera socker och så…men filurar lite på, om man kan använda de vita?

hulahulla
6/10/13, 7:44 PM
#31

#30 Tack!! Ja, det undrar jag också…?

Mantissa
6/12/13, 6:51 AM
#32

Blir saften god att dricka som den är eller ska man blanda den med vatten som köpesaft?

[GunillaF]
6/12/13, 7:14 AM
#33

#32 Man blandar den som köpesaft.

frodig
6/12/13, 12:07 PM
#34

Va härligt med ännu en möjlighet att ta vara på naturens gåvor 🙂. Receptet är nu inskrivet i min kalender och sparas till rätt tillfälle. Här i Mälarlandskapen där jag är just nu har syrenerna blommat över verkar det, men ska tipsa mina vänner längre upp i landet där dom fortfarande blommar 🌺.

Tack Gunilla 🙂!

Annons:
Upp till toppen
Annons: