Mat och Andlighet

Syrensaft

2013-06-04 09:02 #0 av: [GunillaF]

SYRENSAFT

20 klasar lila syrén

1 kg socker
1 l vatten
1 citron i skivor
30 g citronsyra. Koka upp vattnet och häll över de andra ingredienserna som du har i en hink eller bunke. Rör om ca 2 gånger/dag i tre dagar. Sila och häll upp i flaskor.

Anmäl
2013-06-04 09:03 #1 av: [GunillaF]

Så här fin färg får den.

Anmäl
2013-06-04 09:25 #2 av: Bybo

Tack!! :))

Anmäl
2013-06-04 09:27 #3 av: Sameli


Oj vad gott det ser ut, vilken fin färg! Förlägen

Har tänkt länge nu att jag vill göra egen saft, men det verkar ju vara så mycket meck med det. Har köpt saftflaskor som jag har i skafferiet men de är ännu tomma Drink Synd att man bor i lgh och inte har syrenbuskar för det här tipset verkade spännande!

Anmäl
2013-06-04 09:36 #4 av: [Bettanbop]

Aha Glad har aldrig hört att man kan göra syrensaft, det måste jag prova Tummen upp spännande. Tack Gunilla Blomma

Själv hade jag tänkt göra Rabarbersaft. 



Anmäl
2013-06-04 09:37 #5 av: [Chakra]

Tack!Blomma

Fina bilder!

Visste inte att man kunde göra saft av syrénerGlad

"Lev inte livet för seriöst utan våga ta ut svängarna"

rak,

men hon hittar på alla möjliga konster.” – Predikaren 7:30

                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                              




Anmäl
2013-06-04 18:20 #6 av: hulahulla


Det här var verkligen nåt nytt för mig! Undrar hur det smakar...? Glad

Anmäl
2013-06-04 18:25 #7 av: Bybo

Gunilla: Har köpt en hink, och det andra. När du säger klasar, menar du då tjockblomman" :))

Anmäl
2013-06-04 22:28 #8 av: [GunillaF]

#6 Det smakar aningen som fläder.

#7 Ja, hela "klasen" eller vad det heter, men jag repade bort lite av kvisten som alla småblommorna sitter på. Men jag vet inte om det är nödvändigt. Det syns på första bilden.

Anmäl
2013-06-05 08:15 #9 av: Bybo

#8   Tack Gunilla. Behöver hinken ha lock?  Nu ska det plockas :))

Anmäl
2013-06-05 08:42 #10 av: [GunillaF]

#9 Kan ju vara bra att lägga nånting över så inte flugor eller skräp åker ner i den. Lägg över en diskhandduk kanske?! Inte alldeles tätt för då kanske det börjar jäsa...

Anmäl
2013-06-05 09:25 #11 av: Bybo

#10 Smart...jag gör så :))

Anmäl
2013-06-05 17:49 #12 av: snoflinga

Åh vad gott det ser ut, och låter HjärtaHar massor av syrener, får se om vi provar göra lite sån fin saft!


Annars blev jag häromdagen bjuden på björksavssaft, det var också väldigt gott (och nyttigt tror jag?)

Anmäl
2013-06-05 17:51 #13 av: [GunillaF]

#12 Björksav är jättenyttigt. Glad

Anmäl
2013-06-05 20:14 #14 av: Bybo

Såja, nu har jag satt en sats. Hittade inte sockret som jag köpte i går, men jag glömde nog kvar det på affären.

Men, fick låna av grannarna, som blev smått förskräckta...de, trodde att syrener var giftiga

Tack, än en gång Gunilla

Anmäl
2013-06-05 22:31 #15 av: tin-tin68

Oj vad spännande tack för att du delar med dej. Jag visste inte heller att man kunde safta på syren.Glad

Anmäl
2013-06-05 23:07 #16 av: [GunillaF]

Ska bli kul att höra vad ni tycker om saften ni som gör den. Hos mig gillades den av både stora och små barn.

Anmäl
2013-06-06 14:13 #17 av: tin-tin68

Smakar den som fläder är den nog god gillar flädersaft.Skrattar

Anmäl
2013-06-07 18:27 #18 av: hulahulla


Har nu masakerat en av syrenbuskarna!! Skrattar Kokar upp vatten, men måste kolla så jag har citronsyra bara, det hade jag glömt!! Funkar det utan? Askorbinsyra har jag annars, funkar det?

Anmäl
2013-06-07 18:30 #19 av: [GunillaF]

#18 Har bara gjort saften en gång och då använde jag citronsyra. Vet inte hur det funkar med något annat, men testa vet ja.

Anmäl
2013-06-07 18:33 #20 av: [GunillaF]

#18 Vid närmare eftertanke så är ju citronsyra och Askorbinsyra inte alls samma sak....   Kanske det räcker om du tillsätter mer citron.

Anmäl
2013-06-07 18:37 #21 av: hulahulla

#19 Det löste sig, jag hade citronhemma! Glad Luktar mkt gott om blandningen, ser fram emot resultatet!!

Anmäl
2013-06-07 18:51 #22 av: [GunillaF]

#21 Det blir saftkalas om några dagar  då! SkrattarDrink

Anmäl
2013-06-07 19:15 #23 av: hulahulla


Wiheeey!! Partajar Skulle säkert passa bra till rabarberpajen som snart står i ugnen!!

Anmäl
2013-06-08 17:18 #24 av: Bybo

Saften blev jättegod! :))

Grannen har fått en flarra. Och, så bjöd jag ungarna plus deras kompisar. Mums tyckte de (hade isbitar i)

Men asså, hur lång hållbarhet kan det vara?

Anmäl
2013-06-08 21:21 #25 av: [GunillaF]

#24 Härligt.Om du har den i kylen så håller den i flera månader.

Anmäl
2013-06-08 21:26 #26 av: Bybo

#25 Aha, va bra. Tack :)) Hm...tror du att det funkar i matkällare?

Anmäl
2013-06-08 21:28 #27 av: [GunillaF]

#26 Ja om den är kall som ett kylskåp så.

Anmäl
2013-06-08 21:29 #28 av: Bybo

#27 heheh...får nog kolla temperaturen :))

Anmäl
2013-06-10 19:33 #29 av: hulahulla

Nu är saften färdig!! MUMS den var riktigt läskande! Har redan en ny laddning på gång, måste ju passa på innan säsongen e slut! Skrattar

Bifogar en bild!


 

Anmäl
2013-06-10 19:42 #30 av: Bybo

#29 vilken fin bild, på det goda :))

Har nu käpt mera socker och så...men filurar lite på, om man kan använda de vita?

Anmäl
2013-06-10 19:44 #31 av: hulahulla


#30 Tack!! Ja, det undrar jag också...?

Anmäl
2013-06-12 06:51 #32 av: Mantissa

Blir saften god att dricka som den är eller ska man blanda den med vatten som köpesaft?

Anmäl
2013-06-12 07:14 #33 av: [GunillaF]

#32 Man blandar den som köpesaft.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.