Övrigt

Det Magiska Höstmörkret

2013-10-16 18:33 #0 av: Andina

Allt medan hösten glider över mot vinter tätnar mörkret och omsluter oss. Avståndet till Solens ljus och värme ökar snabbt – dagen blir påtagligt kortare, för varje dag.


Visst är Höst- och Vintermörkret också magiskt!

Visst är det Magiskt, att tända levande ljus att lysa upp i mörkret. Att omge sig med varma färger att njuta av. Magiskt - att kura ihop sig i en fåtölj i kvällsmörkret, för en stunds kontemplation, läsa en bok, lyssna på musik eller varför inte på tystnaden? Att känna dofterna från ett fruktfat, doftessenser, rökelser, höstmyllan, träet i väggarna.

En stund i meditation kan lyfta mörkrets magi till oanade höjder!

När våra ögon inte längre uppfattar lika mycket p g a mörkret, skärps våra övriga sinnen! I ljus har våra ögon en förmåga att fånga vår uppmärksamhet och vårt fokus. Och på det sättet ”dölja” mycket av det som vanligtvis inte kan ses av våra ögon. Men med hjälp av mörkret kan vi upptäcka att våra andra sinnesorgan vaknar till liv. Vi uppfattar dofter tydligare, vi uppfattar subtilare dofter lättare. Våra öron hör ljud som annars ofta passerar helt eller nästan obemärkt förbi. Vårt största sinnesorgan, vår hud, förnimmer värme, kyla och beröring mycket, mycket skarpare.

I mörkret kan vi plötsligt upptäcka att det finns så mycket mer i mörkret än vi vanligtvis förnimmer. Nya dofter, energier som rör sig både utanför och innanför huden, nya ljud som vi inte känner igen. I mörkret kan vi upptäcka att det faktiskt visst finns ljus! Ljus som bara syns i mörkret, ljus som ses av både våra yttre och ”inre ögon” men endast i mörker. Ljus, ljud och energier som omger och finns omkring oss kanske dagligen, men som vi ofta missar när dagsljuset råder.

Njut av mörkret!

Det Magiska Mörkret

Gå ut i mörkret, flytta ditt fokus till sacral-/magchakrat, slappna av och bara ’var i ditt magchakra’. När du känner att du har släppt dina tankar och har ditt fokus i magen, tänk dig att ditt magchakra är en stor ’energiboll’. Känn energibollen, kanske känner du hur den rör sig eller att den växer. 

Tänk dig sedan att en sträng av energi går ut i ditt ena ben och lyfter benet och för ditt ben och din fot när du tar ett steg framåt. Medan du tar steget har ditt magchakra sträckt ut sig i andra benet också, och ’lyfter’ det andra benet och sedan för det framåt. Varje steg tas med hjälp av ditt magchakra, dina energier som du centrerat i magen. Du "går med magchakrat".

Gör du denna övning ett tag, kommer du så småningom märka, att när du ”går med magen” behöver du inte vara rädd för att snubbla eller trampa fel, oavsett du ser någonting eller inte i mörkret - med dina 'vanliga ögon'. Ditt eget "energi-jag" hjälper din kropp att röra på sig och vet exakt var du ska placera dina fötter! Det gäller ”bara” att öva upp känslan och framför allt tilliten till ditt eget energi-jag!

Måne

Hur upplever du mörkret som omger oss om höst och vinter? Utnyttjar och gör du mörkret till en mysig vän eller tycker du inte alls om mörkret, varför? Märker du att ditt inre påverkas av våra mörka årstider, kanske blir du glad eller depressiv? 
Själv har jag alltid njutit av Mörkret - men även av Ljuset! :)

© Andina 2013
Bild: ©-ienni-


Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2013-10-16 20:22 #1 av: [GunillaF]

Å vad bra skrivet Andina!Blomma

Anmäl
2013-10-16 20:28 #2 av: Andina

Tack Gunilla! Pussar 

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2013-10-16 21:21 #3 av: [Chakra]

Tycker om din artikel, Andina, och hösten, mörkret och alla tända värmeljus.

"Lev inte livet för seriöst utan våga ta ut svängarna"

rak,

men hon hittar på alla möjliga konster.” – Predikaren 7:30

                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                              
Anmäl
2013-10-16 22:13 #4 av: Skogshumblan

Vilken fin artikel.

Jag har tidigare varit hemskt rädd för mörkret men det senaste året eller så har jag kommit på mig själv med att längta efter det.

Bland det bästa jag numera vet är att få ge mig ut på kvällen och springa. Helst då det är sådär stilla duggregn eller vintersnöigt och fint.
Mina vänner på FB fick sig nog ett gott skratt i somras när jag erkände att jag längtade efter just vinterlöpning och mörkret.... :)

Anmäl
2013-10-16 22:23 #5 av: TezzD

Fin läsning! Tackar jag för Blomma Ska helt klart testa övningen lite oftare. Jag vet att jag gjort den omedvetet  nu när jag tänker efterSkämtar

Jag är både lite halvskraj för mörkret och tycker det är kraftfullt och mysigt samtidigt.Måne

HjärtaRosalee
SajtVärd: Änglar -ifokus
Medarbetare: barn.ifokus. 

Anmäl
2013-10-16 22:41 #6 av: Indiania

Vad fint och medryckande du skriver Andina!BlommaTack för övningen den skall jag testa.Hjärta

Jag tycker det är mysigt på hösten när det är mörka kvällar, det blir ombonat och fint när man tänder ljus och njuter av musik, böcker och annat.

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2013-10-17 07:58 #7 av: rore

Tack för en härlig artikel Andina!


Jag har inte alltid uppskattat mörkret. Som barn var jag oerhört mörkrädd. Jag upplevde att rummet fylldes av något som jag inte kunde se, men som var så påtagligt att "det " vibrerade i skinnetSkämsJag var jätte rädd för mörkret.

Som av de vuxna förklarades som inbillning och stolleriStorgråter

Hösten och höstens mörker har jag också känt ett obehag inför, eftersom det så mycket liknade hopplösheten och döden. De kala sorgsna träden den leriga upp plöjda jorden. Nä, jag tyckte långt upp i ålder att det var endast jobbigt och tungt.

Nu mer kan jag se även detta med skönhetens seende. Markens och jordens vila in för nästa födelse av färg grann rikedom väcker ett lugn av stilla förväntan inom mig.

Värmeljusen åker fram och lyser upp så vackert och ro fyllt i rummen.

Mörkret har med tiden blivit min vänKramas

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2013-10-17 08:46 #8 av: majlar

Härliga tankar. Visst är mörkret vackert. Spännande och omslutande. Man vet ju att skuggorna och färgerna finns där. Man behöver inte vara rädd. Tända ljus och sola sig i dess sken.  Jag älskar hösten och dess färger och när man kan krypa ihop i ett hörn av soffan och lugnet sänker sig över hav och land.

Tack för din upplevelse Andina.


foto majlar

Anmäl
2013-10-17 12:36 #9 av: Andina

Tack själva allihop för att ni läser! Hjärta

Jag tror att jag nog alltid har älskat mörkret. Ända sedan jag var riktigt liten, försökte jag se mina händers energi i mörkret. Ibland såg jag energin, ibland inte - men varje gång var lika fascinerande. Än idag kan jag i mörkret försöka "se" energin från mig själv, katten eller papegojan - eller från annat/andra - och det är lika fascinerande än idag. :) Bara att flytta 'seendet' och titta rakt in i mörkret kan vara hur härligt som helst - efter en stund börjar "mörkrets ljus" visa sig tydligare och man kan se hur de rör sig. Därför älskar jag mörkret - det finns ju så mycket mer i det än vad man kan tro vid en första 'anblick'.

Men jag hade en kort period i femårs-åldern, då jag var övertygad om att andar (inte monster) befann sig under min säng. Jag visste ju att det inte var det första stället de skulle vilja vara på, men ändå kom de tankarna upp. Och jag ville inte ha mörkt i mitt rum. Men den rädslan släppte jag snabbt, det var inte särskilt roligt att vara rädd för andar under sängen. ;) Jag antar att jag hade hört kompisar prata om monster under sängarna o dyl...

Trots att jag älskar mörkret, lika mycket som jag älskar ljuset, så är jag lite kluven så här års. För med höst och vinter kommer alltid kylan och snö (o -skottning...), is o halka, och det är ingenting jag längtar efter. Och den perioden känns alltid så lång. Så jag kan nog bli ganska rejält gnällig när vintern kommer närmare... 

Jag får försöka fokusera på mörkrets magi istället! Veden som knastrar i vedspisen, levande ljus, go'a filtar :) För, ja, Mörkret, är min vän!


Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2013-10-17 13:53 #10 av: [Torahzen]

Jag älskar att ha tända ljus, mysa under en filt och se på elden i kaminen!!! Bara vara. Jag är inte rädd för mörkret så det har jag inget problem med.


Anmäl
2013-10-17 20:41 #11 av: Tarotstollan

Tack Andina för en alldeles underbar, vacker och otroligt mysig artikel!Måne
Skall testa övningen nästa gång det blir dags att gå i mörker.

Jag gillar att tända ljus men kan bara ha dem högst upp på bokhyllan för katternas skull. Har även en doftlampa som jag har tänd året runt, nu under hösten vintern blir det ju lite tyngre och kryddigare dofter.
Har däremot batteridrivna värmeljus längre ner och spridda lite överallt, även det är mysigt! Måste kanske ladda upp med lite batterier nu inför den mörka tiden, de håller ju inte så länge!
Tycker om att vara ute att gå i mörkret också men gör inte det ofta utan sällskap, då jag bor i en stad och känner mig lite för rädd att gå ensam.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2013-10-18 12:35 #12 av: Andina

Tack själva, igen, för att ni läser!Hjärta

Jag älskar också levande ljus, men är lite försiktig med dem - för katten o pappisen. Men jag lämnar aldrig heller ett rum med tända ljus i, eftersom jag har en väldans respekt för eld. 

*

Passar på att be er att vara försiktiga med era ljus nu i mörkret. Värmeljusen kan plötsligt flamma upp med meterhöga eldslågor (jag har sett det själv ett par gånger - och en grannvilla brann ner helt p g a ett 'flammande värmeljus') för några år se'n. Så håll värmeljus i öppna och tåliga ljusstakar (glas spricker lätt) och där det är fritt ovanför o runtomkring. Och lämna dem inte utan uppsikt.
Enligt brandkåren är 'exploderande' värmeljus en av de allra främsta orsakerna till bränder i bostäder. Ca vart 10:e värmeljus är explosivt!

Angel of Fire

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2013-10-18 13:05 #13 av: Indiania

Goda råd du kommer med min dotter var med om en eldsvåda på grund av värmeljus så både hon och jag är väldigt försiktiga med ljus.

Tack för du visar din varma ljusängel Andina, den är så fin!Hjärta

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2013-10-19 16:00 #14 av: Sameli

Länkar till ett klipp där en kör sjunger en, som jag tycker, supervacker låt och som passar nu när vi går mot mörkare tider.


Sången - Var inte rädd för mörkret

 

Var inte rädd för mörkret
ty ljuset vilar där.
Vi ser ju inga stjärnor
där intet mörker är.

I ljusa irisringen
du bär en mörk pupill,
ty mörkt är allt som ljuset
med bävan längtar till.

Var inte rädd för mörkret,
ty ljuset vilar där,
var inte rädd för mörkret,
som ljusets hjärta bär.

Erik Blomberg
ur diktsamlingen "JORDEN", 1920

Anmäl
2013-10-19 17:19 #15 av: Indiania

#14 Sameli  den dikten tycker jag också mycket om!BlommaHjärta

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2013-10-19 18:15 #16 av: Malava

Tack Andina! tycker även jag om både Mörkret o Ljuset

Men måste säga att det är andra gången i mitt liv som jag verkligen längtat efter hösten.

Tända ljus en brasa mm

Det har sina förklaringar

Tända ljus en brasa mm

Skall verkligen försöka med din övning.

Använder mycket värmeljus och har alltid respekt men har aldrig tidigare hört om att de kan explodera och att det är så vanligt.

Nu blir det extra försiktighetFörskräckt


Anmäl
2013-10-19 18:54 #17 av: Tarotstollan

Angående värmeljusen har jag bara hört att det kan hända om man håller på och blåser ut dem och sen tänder dem en annan dag igen. Vet inte om det är sant men jag låter alltid mina brinna ut bara för det. Någon som vet?

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2013-10-20 20:03 #18 av: Andina

#13 - Usch vad otäckt. Men det är bra att ni tar det varligt med mörkrets vackra ljus! ;)

#14 - Vilken vacker dikt, Sameli! Tack för den! Tyvärr kan jag inte lyssna på sången just nu, men ska göra det när jag har laptop med ljud i! ;)

#16 - Tack själv, du också, Malava! Vad härligt ändå, att du längtar efter hösten numera! Då har du hittat en källa av guld i hösten! ;)

För några år se'n hade inte jag heller hört talas om att värmeljus kunde vara så "explosiva". Men jag ringde upp brandkåren (efter andra ljuset på kort tid som "exploderat") o pratade med en brandman som berättade det för mig, och att det var den vanligaste orsaken till bränder. Det var också han som berättade att ca vart 10:e (!) värmeljus är explosivt. Jag fattar inte att det inte 'måste' finnas varningstexter om detta på förpackningarna när man köper värmeljus...

#17 - Jag vet bara att de ljus som exploderat för mig har varit helt oanvända tidigare - och de blåstes inte ut. Tack och lov såg jag flammorna speglas fönstrena i det rum jag befann mig i på min dåvarande arbetsplats, för ljusen var inte i samma rum. Annars kunde det ha gått illa... 

Men värmeljus i sig är något vi ska njuta av! Ser vi bara till att värmeljusen ligger på värmetåliga underlag, att inga gardiner eller annat värmekänsligt finns i närheten eller under ljusen - och håller vi uppsikt över dem, då kan vi också njuta av dem i mörkret! 

Varde Ljus! Glad

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2013-10-21 16:26 #19 av: Sameli


#15 #18BlommaBlomma

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.