Övrigt

Stannar du?

2012-03-01 23:09 #0 av: [GunillaF]

Stannar du upp ibland eller rusar du nästan förbi dig själv i jakten på att hinna allt du planerar?

 

Hur många är det inte som ägnar många långa stunder om dagen till att planera, oroa sig, må dåligt över det som var i går, i förrgår. Oroa sig för nästa dag och nästa vecka..

Jag tror att vi föds med förmågan att leva i nuet, för stunden. Visst, vi måste planera vissa delar av vårt liv, men inte allt.

Titta på barnet. De är ute och leker, rätt som det är flyger en fjäril förbi och barnet slänger undan spaden som h_n nyss lekte och hade kul med och springer efter fjärilen. Bara för att h_n precis fick lust att göra det. Varför inte prova att släppa det man håller i och göra det som faller en in, i allafall försöka göra så ibland.

Om vi bara några korta stunder per dag stannar upp och lever, ja verkligen lever just i nuet! Stanna upp och dra några djupa andetag. Samtidigt slappna av i de högt uppdragna, spända axlarna och bara njuta av stunden. Av livet. Utan en tanke på vad vi ska göra om en timme, vad vi gjorde igår, vad vi borde....

Hur gör ni? Stannar ni upp någon stund om dagen och verkligen gör det som precis faller er in?

 

Anmäl
2012-03-02 02:30 #1 av: walkinbeauti

Bra fundering Gunilla och oj vad jag fått jobba med just detta.Nja inte hundra procent stannar jag upp men törs nog säga till 95 procent att jag låter mig själv få komma ifatt.

Men det tog många år att träna på för tanke far ju så lätt i väg med en men måste erkänna jag blivit ganska bra på det och oroar mig inte i onödan utan tar dagen och allt det andra som det kommer och det känns hur bra som helst Glad

Anmäl
2012-03-02 07:54 #2 av: rore

Verkligen en bra sak att ta upp Gunilla,,,, Att stanna upp,, att vara i nuet. En tränings sak är det  och förblir det nog för mig.

För emellanåt så glömmer jag. Men inte alls lika ofta som förrGlad

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2012-03-02 08:19 #3 av: [Chakra]

Jag stannar upp ofta!Glad

Den texten har ett av mina barn på väggen hemma. Tycker mycket om den.

Fin påminnelse, Gunilla!

"Lev inte livet för seriöst utan våga ta ut svängarna"

rak,

men hon hittar på alla möjliga konster.” – Predikaren 7:30

                                                                                                                  

                                                                                                                                                                                              
Anmäl
2012-03-02 08:35 #4 av: Andina

Jag har nog alltid ansett mig vara ganska duktig på att 'stanna upp'. Men de senaste två åren har jag märkt att tankar drar iväg med mig och skapar oro och stress mycket mer än jag mår bra utav. När jag väl stannar upp och fokuserar på nå't jag tycker om, då "försvinner" allt det andra som 'jagar' mig, så det gäller för mig att komma ihåg att 'stanna upp' lite mer igen.

Tack för påminnelsen, Gunilla, och ja, jag håller med, det är viktigt att vi inte glömmer bort att stanna upp också!

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2012-03-02 08:39 #5 av: [GunillaF]

Någon tiondels sekund ibland, kan jag känna paniken komma över mig när jag är mitt i nått jag av någon anledning fått för mig att grubbla på för framtiden. Men jag brukar fort som sjuttsingen jaga bort "panikkänslan" (som ofta kommer för den som planerar och grubblar)

Så jag landar i nuet och allt är bra igen.Glad

Anmäl
2012-03-02 10:10 #6 av: frodig

Glad så fint Gunilla att du tar upp just det här nu, de känns så "rätt i tiden"

liksom flera av er andra har jag också gott om erfarenheter av att "vara fast" och inte kunna bryta det dåliga mönstret... eller bara lyckas ibland, osv...

när jag så en dag upptäckte att ultimatumet var att leva eller dö, så bestämde jag mig för att ge mig själv utrymme och bli hel på riktigt - och på den vägen är jag nu Kyss

och visst är det väl så att allt vi gör för oss själva, med kärlek i hjärtat, gör vi också för våra nära och kära. Och att varje pusselbit vi lägger är så viktig både för dåtid, nutid och framtid...

Anmäl
2012-03-02 12:26 #7 av: tin-tin68

Oj Gunilla detta beskriver mej helt och hållet.Jag har stressat ganska så mycket dom sista åren. Vilket för min del har inneburit eskalerande migrän.Men jag går hos kiropraktor med jämna mellan rum för korrigeringar då jag lägger stressen i kroppen men målet är ju att hitta tillbaka till mitt lugna jag för att slippa korrigeringar och må bra ändå. Jag har frågat mej hur tusingen jag ska göra och som svar nu så dök det upp en kurs eller mer cirkel som startar nu nästa vecka.

Jag var bara tvungen att anmäla mig. Det handlar om andlig utveckling healing personlig utveckling intuition +meditation. Jag kände att det här är precis vad jag behöver just nu. Mitt mål till att börja med är att stanna upp i 10 min ggr 2 och bara vara i nuet. Stress är ju prestations höjande till viss del men vi är många som mår dåligt då stressen tar över våra liv.

Anmäl
2012-03-02 12:30 #8 av: [GunillaF]

#6 Ja det gäller att få en "aha" upplevelse. Att "komma till insikt"

precis som #7 också gjort nu. Vad härligt och vilka nya fina insikter du kommer att få under kursen. Lycka till!Skrattande

 

Anmäl
2012-03-02 14:00 #9 av: majlar

Carpe diem. Jag försöker vara så mycket som möjligt just idag. Men visst händer det att hjärnan babblar alldeles för mycket ibland. Det ör då man får vara på sin vakt och stanna upp, lukta på blommorna eller något annat rogivande.
Fint att du tar upp det här, då det inte är helt fel att bli påmind ibland. Kram

Anmäl
2012-03-02 14:18 #10 av: Tuva-Lena

Jättebra inlägg Gunilla!Glad

Får man stanna upp idag är den första frågan som inställer sig..Tyst Nä. cirka 90% av den vuxna befolkningen tyker inte det utan hetsar vidare. Det är lite "fult" att göra som vi brukar göra, ta en stund varje dag, gärna fler, då man bara är i tillvaron. Till o med pensionärerna stressar för att hinna "leva" så mycket som möjligt medan dom kan..

Jag gör det minst tre ggr per dag när jag går ut med hunden. Nu bor jag så fint som har skogen inpå mig så jag kan tillåta mig att bara vara den stunden. Jag kan förstå att dom som bor i en storstad kan ha svårare att komma ifrån genom att gå ut.. Men då kan man ju lyssna på musik eller meditera eller varför inte yoga lite..?Glad

"Att många tycker samma, betyder inte att dom har rätt.."

 

Anmäl
2012-03-02 15:52 #11 av: [GunillaF]

#10 Det ligger mycket i det du skriver. Trist att folk ska skämmas för att "ta vara på sig själv"!

Många äldre (kanske yngre också?) skäms för att somna till en stund också om det inte är natt förståss... Ändå så har forskarna kommit fram till att det är mycket bättre att sova 3-4 omgångar/dygn än som de flesta nu sover 1gång/dygn.  Nu kom jag lite otTystFlört

 

Anmäl
2012-03-02 22:30 #12 av: SannaHolmgren

En del har ju mkt lätt för att leva i nuet, vi har en dotter som inte gör annat. Hon har vissa svårigheter att följa den sk röda råden från början till slut då hon är "här och nu" så intensivt. För henne är det lite stressande att vara i nuet hela tiden och i o m det inte kunna anpassa sig till tutiner, hålla tiden -

 

jag kan förklara lite mer vid annat tillfälle. Men jag kan också säga att hon är en av de bästa lärarna på att lära ut att man ska ta vara på alla stunder.

Anmäl
2012-03-03 17:59 #13 av: [skymningsaga]

Usch började nästan gräta när jag läste det där.

Det var precis vad jag behövde. Jag har tusen saker att tänka på och hinner aldrig med det jag egentligen vill. Var nästan så det kändes skrivet till mig. Var så klockrent.

Tackar djupt och heligt. Det där behövde jag läsa. Behövde en tankeställare något att förändra

Anmäl
2012-03-04 10:14 #14 av: Indiania

Tack Gunilla för tänkvärda ord!Jag stannar ofta upp under dagen och försöker leva här och nu har blivit bättre på det de sista åren.

När jag tar mina promenader är det mycket jag stannar upp till och njuter utav.

När jag blev " utbränd " och förtidspensionär fick jag den fördelen att kunna stanna upp och njuta av livet på ett helt annat sätt och i all enkelhet.

Inte något ont utan det har något gott med sig!

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2012-04-18 18:01 #15 av: [GunillaF]

Glad

Anmäl
2012-04-20 08:51 #16 av: frodig

#14 ...så sant som det är sagt, Indiania,

och det där att upptäcka att vi kan utveckla nya positiva förmågor inom oss när vi förlorar något eller blir extra utsatta... en förmåga som bor i oss alla, vilka krafter vi har inom oss iallafall Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.