Övrigt

Vad får dig att må bra?

2011-11-08 11:51 #0 av: Andina

Vad tycker du om att göra för att må bra? Finns det nå’n särskild plats som du känner får dig att må bra? Naturen, badkaret, soffan, i meditationshörnan?

Många gånger funderar vi inte så mycket på vad vi kan göra för att må bra. Antingen så gör vi det bara, utan att tänka så jättemycket på att det faktiskt får oss att må bra. Eller så låter vi helt enkelt bli att göra det – istället låter vi vår oro och vår stress styra vår vardag, vi unnar oss inte att ändra riktning för att må bra. Ofta är det först när vi mår som sämst som vi börjar tänka på att göra något åt saken...

Alla har vi ändå våra egna ’metoder’ för att få oss att må bättre och bra! Jag har förmånen att få leva med djur och bo precis där jag vill – där kan jag ladda mig själv, stanna upp och bara vara. Och jag är dessutom förunnad att få jobba med det jag älskar att göra.

Men, som de allra flesta av oss gör och har gjort, så trillar även jag ner i stress- och orosgropen emellanåt… som skapar en uppsjö av tankar som sätter stress och oro i rullning ännu mer… Vips så är jag på fel bana igen, i fel spiral!

När vi går in i stress, när vi börjar älta och oroa oss, när vi börjar må dåligt i kropp eller själ –  borde vi ju lyssna till vad vår kropp och själ säger. Att se det som en signal till att det är dags att ändra på något. Men istället låter vi oftast de gnagande tankarna och oron att ta över oss – och tillåter dem istället att hålla oss kvar i ”gropen”.

Jag råkade på en kort artikel, ute på internet, som jag tycker är intressant - om forskarrön om vad vi människor mår bra av att göra. Det är så enkelt, egentligen, och så ”basic”. Men varför är det då så svårt ibland, i alla fall?

Här nedan har jag saxat lite ur artikeln ”Vad får oss att må bra?”.
Jag tror att de flesta av oss kan känna igen oss lite i det som sägs i artikeln – eller hur?V Ä L M Å E N D EEn av vår tids främste forskare vad gäller personlighetens uppbyggnad, professor Robert Cloninger, har funnit tre aktiviteter som vi människor upplever att vi mår bra av på lite längre sikt:

Att hjälpa andra - Att bistå andra såväl i det stora som det lilla. Det kan vara alltifrån den spontana hjälpande gesten i en vardagssituation, till att engagera sig i frivilligarbete.

Att släppa taget – Genom att släppa taget, att ge upp våra ”vardagskrig” sparar vi energi, både för oss själva och andra. Att sluta slåss mot vår omvärld, att istället söka vila.

De flesta konflikter är ofta krig och skuggor ur det förflutna (gammalt groll, med andra ord - om än med andra personer inblandade). Vissa personer har en förmåga att trycka på knappar i vårt inre, knappar som får fart på djupt liggande minnen av tidigare svåra upplevelser. Att bli medveten om detta är ett första stort steg mot välmående.
De återkommande ”kamperna” är energitjuvar av stora mått.

Vidare handlar det om att ge upp anspråken på att allt måste vara perfekt. Lite det här med att duga som man är…

Att öva upp sin Intuition - Att öva upp den intuitiva känslan av en ”livets större dimension” är en av mänsklighetens äldsta strategier för att nå helhet och hälsa. Cloninger kallar det för självtranscendens(att överskrida jaget).

Det handlar om att träna sin förmåga att lyssna inåt. Någon form av meditation kan vara till hjälp. Det behövs dock ingen speciell metod för denna träning. Det viktiga är hitta till en inre stillhet, en mental tystnad. Denna kan vi finna när vi vandrar ensamma i skogen, försjunker i en solnedgång eller kanske när vi sitter och stirrar slött på ett guppande flöte i vattnet. För i detta fall är det målet, inte metoden som är det viktiga.

Hela artikeln kan du läsa här: Vad får oss att må bra?

Mer att läsa: Professor Robert Cloninger har också skrivit en bok ”Feeling Good: The Science Of Well-Being” där man kan läsa mer om hans insikter, funderingar och filosofi. (Själv har jag inte kunnat se att den finns utgiven på svenska och inte läst den heller – men jag kan tro att det är intressant!)

 

Vad får dig att må bra?
Och vad gör du för att må bra? Gör du det?


Inca King

 

 

 

 

© Andina 2011

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2011-11-08 11:58 #1 av: Fjäril

 

Ja, det är en bra fråga och egentligen borde alla stanna upp och fundera på det -  vad som gör att vi verkligen mår bra?!

En del går regelbundet för att få massage, andra rider. En del tycker om att sitta i soffan med en go kopp kaffe. Det viktiga är att vi också tar oss tiden till det!

Jag mår som bäst när jag är med min familj och mina barn. Jag mår också väldigt bra när jag får hjälpa andra människor och när jag ser resultat i arbetet jag utfört.

Jag mår bra av att ge andra beröm och jag mår bra av att vara trygg i mig själv.

Kyss

Sajtvärd på Övernaturligt

Anmäl
2011-11-08 12:19 #2 av: Indiania

Tack för en bra artikel Andina! Kyss Det finns många olika sätt att må bra på och " mitt " sätt är promenader i naturen, stillhet och musik....

Tycker också om att hjälpa de som behöver mitt stöd.Ja det finns många olika sätt. Huvudsaken är att vara i sin känsla och känna tilliten till sig själv och andra!

Kram

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2011-11-08 19:10 #3 av: tin-tin68

Andina Tack säger jag också för en bra artikel!

Det är ju så lätt att bara låta vardagens stress flyta på dag ut och dag in utan att stanna upp.Jag har och är ett bra exempel på detta. Men har blivit bättre.

Jag mår bra av att promenera i skogen med min voffe.

Att ha mina barn runt mej.

Åka till stugan och bara vara. mm mm

Kramar

Anmäl
2011-11-08 21:52 #4 av: [GunillaF]

Tack för en jättebra artikel, Andina.

Jag tycker om att ta en promenad, heala, meditera, söka sällskap med andra människor när jag känner att jag behöver fylla på mitt "måbraföråd.

 

Anmäl
2011-11-08 22:16 #5 av: [marion69]

Jag älskar att bara gå i skogen, det är så fridfullt. Badkaret så klart, där brukar jag automatiskt meditera och medans jag diskar och stryker och när jag är med min familj.

Djur får mig att må bra också.

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl
2011-11-08 22:50 #6 av: Andina

Tack själva! Kyss

Jag tror det kan vara bra ibland att titta på vad vi mår bra utav. Jag mår ju t ex väldigt bra av att bo 'mitt i skogen' som jag gör med djur omkring mig. Jag älskar att 'kommunicera' och bara observera djuren som finns runtomkring mig - vilda som tama.

Och även små vardagliga saker, som du nämner Marion, som att stryka. Själv är jag inte förtjust i att stryka - men diska det gör jag jättegärna! Handdiskar ;). Det är en stunds avkoppling och kontemplation för mig!

Tystnaden, levande ljus, musik, böcker, vänner, meditation, 'energiövningar', skriva, rita o s v. Att få prata om eller syssla saker som jag är djupt intresserad av - bolla, diskutera, hitta nya infallsvinklar och sätt att se.

Ja, det finns så mycket som man kan må bra utav. När vi mår dåligt, då är det bara så lätt att glömma att plocka fram dessa 'små saker som kan förgylla tillvaron' eller vara till tröst.


Att släppa taget - som nämns i forskarrönen - är nog ett av de viktigare sakerna vi kan göra.
Men jag tyckte också att det var väldigt intressant att de "konstaterat" att människor mår bra av att hjälpa andra och att öva upp sin intuition! Det är ju precis vad Healing handlar om!

Må bra - önskar jag er alla! Kyss

 

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2011-11-08 23:10 #7 av: Torahzen

Jag har just shoppat loss på Panduro och känner mig LYCKLIG för att jag släpper loss min kreativitet att pyssla. Jag tar mig så sällan tid till det fast jag tycker om det och det är avkopplande.

 

Jag älskar att ta promenader i naturen. Där kan jag bara vara.. Mmm, längtar efter en riktigt härlig långpromenad. Det var tydligen för länge sedan!

kramar till er alla!

♥♥♥ Livet är nu - lev det väl! ♥♥♥
Tora, Sajtvärd på Feng Shui

Anmäl
2011-11-09 09:26 #8 av: [walkinbeauti]

Tack för en kalas artikel,det finns så mycket som får oss att må bra och jag önskar alla unnar sig den möjligheten att följa det man själv känner tillför harmoni Glad

Sajtvärd för Indianer ,Övernaturligt samt medarbetare Healing .

http://www.indiantrumman.se/

http://www.the-wolf.se/

http://indianer.ifokus.se/


Anmäl
2011-11-10 16:49 #9 av: dolla

Tack Andina för en bra artikel. Jag själv brukar ta promenader i skogen och gå och träna får mig att må bra. Meditera och lyssna på musik baka en kaka och bara vara för stunden mår jag bra av.

Anmäl
2011-11-10 17:59 #10 av: rore

Tack Andina! För en fin artikel.

Jag är en sån som för det mesta har en massa kackel upp i knoppen och har svårt att koppla bort tankarna. Det har inte alltid varit så, men nu är det mycket som pockar på uppmärksamhet inom mig.

Men jag har märkt den sista veckan att när jag ger taktil massage. Då blir det så lugnt och tyst och fridfullt,, ja, snudd på meditativtGlad. Härligt!!

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2011-11-11 09:15 #11 av: majlar

Kul artikel som får hjärcellerna att sätta  igång.

Jag älskar att bada med mycket skum, så det smäller  i  öronen när bubblorna spricker.

Jag mår bra av min familj, älskar att umgås med mina barn och barnbarn, att få en kram eller en blöt puss helt oväntat av en liten unge, då mår jag bra.

Gå i skogen och krama en och annan tall eller björk eller gran eller vad som står ivägen när jag får lust att kramas. Sitta på en stor sten och känna hur värmen går in i min kropp.

Det finns mycket här i livet som får mig att må bra. Den här sajten får mig att må bra, bland alla vänliga och gulliga varelser som finns här.

Att ta ett fint foto får mig att må bra.

Anmäl
2011-11-11 10:21 #12 av: Amandla

Det som får mig att må bra är bland annat detta:

- att ha fått sova mer än några få timmar under natten

- att ha mina barn och deras kompisar här

- att umgås med min familj och släkt

- att få spendera tid ihop med mina vänner

- att pyssla med mina pudlar, jag tar emot klipphundar också och det är bland det bästa jag vet, när matte eller husse hämtar sin älskling och bli så glad över att se den nybadad och prydlig

- att ha det vackert omkring mig, både hemma och utomhus

- att få njuta av en god måltid, gärna med efterrätt Flört

- att få positiv respons från en tarotklient

- att få några timmar helt ensam hemma, gärna en hel helg eller vecka

- att leta runt på loppisar, auktioner, antikaffärer och tradera efter olika saker för att komplettera mitt hem

- köpa just någon gammal pryl eller möbel, måla om den och fixa så att den passar riktigt bra in här hemma

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2011-12-28 09:49 #13 av: MissInAction

Tack så jättemycket! Kyss

Jag tänker länka till den inne på min sajt, hoppas det går bra Glad gratisreklam har väl ingen mått dåligt av.. hihi


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2011-12-28 11:10 #14 av: Andina

Tack igen allihop! Kyss

Och, MissInAction, vad roligt att du vill länka till artikeln! Ett litet extra tack för det! Flört

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2011-12-28 11:17 #15 av: MissInAction

#14
Jag tycker den är för bra för att inte spridas Glad


Maria, sajtvärd på Ryssland , medarbetare på Law of Attraction och Film
Kluring om Ryssland

Anmäl
2011-12-29 17:00 #16 av: szirius

Vad jag gör för att må bra beror ofta på varför jag i början inte mår braFlört.

Jag kör ofta " vänd på steken", så om jag tex är i nåt bittermoln och tycker att det är skitjobbigt att behöva laga mat, så kan jag vända på det genom att ändra fokus - tänka " vad kan jag GE?" och då känner jag snart en tacksamhet att jag HAR en familj att få ödsla min kärlek på, tex genom att laga en god middag - och så blir det roligt och härligt i ställetGlad.

Natur, djur, musik, dans, trädgård, pyssla med inredning, måla är andra saker jag mår bra av. Skriva. Läsa. Prata med goda vänner. Se på film tätt ihopkrupen i makens famn.

Just nu känner jag att jag mår bra av att rensa bland grejer, göra plats för nya energier för året som kommer!

#10 kacklet i knoppen känns igenFlört. Och visst är det häftigt hur man kan komma ur sin lilla navelpillsbubbla genom att då ge till andra. Inte som i att offra sig, utan man öppnar upp och då skapas en balans, för man får ju tillbaks.Kyss

Anmäl
2011-12-29 22:28 #17 av: Rosen05

Jag mår bra av att dansa till musik, bra svängig musik. Det ger mig glädje i själen, dans fyller alla känslorum av sorg, glädje..allt. Jag mår bra av att röra på mig tex på "gåband", gym.. Jag mår oxå bra när det går bra för mina barn, mår de bra så mår jag bra! Gillar att läsa..särskilt verklighetsbaserade händelser ur människors liv, relationer.

Se en bra film på bio, TV, gillar rysare, action, drama. Äta god mag med vänner..

Ja, det finns mer att räkna, små vardagliga enklar saker som kan glädja en..

Rosen05

Anmäl
2011-12-29 22:42 #18 av: Bybo

När mina barn mår bra :))

Anmäl
2012-03-02 19:10 #19 av: julklappen

För mig är det mycket olika saker, såsom: Att vara med mina barn,barnbarn,make, cyckla och vara ute i naturen, sitta vid en badstrand och BARA VARA, läsa en bra bok, pyssla.

Anmäl
2012-03-03 00:59 #20 av: Nattuggla

Att vara tillsammans med människor man tycker om

Promenera i skogen och bara andas in dofterna och lyssna till ljuden

Att få sms som bara får en att spricka upp i ett stort leende

Skapa på olika sätt

Shoppa

Resa

Utvecklas

Och mycket mycket mer... Glad

Anmäl
2012-03-03 16:23 #21 av: Andina

Vad härligt att se hur vi ibland kan stanna upp och se efter vad det är vi mår bra utav. Det blir som en liten "påminnare" för oss själva. Att lägga uppmärksamheten på det vi trivs med i Livet!

Denna tråd blev en riktig inspirationskälla! Tack för det! Flört Hoppas det fylls på med mer inspiration!

(Idag har jag varit ute en liten stund bara - men vad jag njöt av den härliga solen! Solen är för mig en jättehärlig inspirationskälla så här års!)

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.