Annons:
Etiketterartiklarövrigt
Läst 14894 ggr
[GunillaF]
8/7/11, 10:31 PM

Blått är flott, gult är fult...

Färger påverkar oss redan från födseln och färger spelar en stor roll i våra liv. De är ofta starkt kopplade till känslor och det är ingen slump att vi medvetet eller omedvetet ibland väljer att beskriva personer eller företeelser i vår omgivning med hjälpa av färg- eller nyanstermer - "blådåre", "familjens svarta får", "en färgstark personlighet", "grön av avund", "svartsjuka", "en blek insats", "se rött", "en beige typ och så vidare.

I vår vardag använder vi ofta färger för att uttrycka tillstånd, känslor och så vidare. Olika färger får också symbolisera olika saker inom områden som religion, kultur och politik. Med hjälp av färger, till exempel på kläderna, sänder vi signaler till omgivningen. Vissa sociala sammanhang kräver inte bara ett speciellt snitt på kläderna, även färgen har en ibland avgörande betydelse. Hur fel är det inte med en färgglad eller helvit klädsel på en begravning? Det finns dock stora kulturella skillnader - i till exempel Orienten bärs vita kläder som tecken på sorg.

Färgerna avslöjar personligheten
Genom våra val av färger i kläder, prylar och heminredning avslöjas en hel del om vår personlighet. Utåtriktade människor anses föredra klara starka färger medan mer inåtvända personer hellre bär diskreta kläder i svart-grå-vit-skalan. Dessutom påverkas vi av färgerna som omger oss. Den schweiziske professorn och psykologen Max Lüscher har studerat hur färger inverkar på människor sedan slutet av 1940-talet. Under åren har han utarbetat färgtester som används i terapeutiskt syfte i hela världen.

Enligt Max Lüschers teori har vi en nedärvd instinkt som gör att vi kan omvandla färgernas signaler till information. Vidare menar Max Lüscher att människan uppfattar färger på två olika sätt. Dels finns en universell färgsinnesuppfattning som gör att vi kan tolka signalerna och dels en mer personlig laddning av en färg, som är individuell och bygger mer på känsla. Detta gör till exempel att en färg som symboliserar "sympati" hos en person hos någon annan kan signalera det motsatta - "avsky".

Färgterapi anno 2 500 fKr
Färgernas kraft har varit känt för människor i tusentals år. Under antiken och medeltiden beskrevs ofta sjukdomstillstånd med hjälp av färger, till exempel gulsot - som till och med bäst ansågs botas av gula föremål (!). Vissa färgade ädelstenar ansågs också ha varierande effekter på hälsan. Inom den gamla indiska läkekonsten, Ayurvedan, användes rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett för att balansera olika mentala tillstånd. Redan de gamla egypterna använde sig av färgterapi för att bota både fysiska och psykiska åkommor för 4 500 år sedan.

Rött höjer försvarsberedskapen
Forskning i modern tid har visat att röd färg har en stimulerande effekt på både muskler och könshormoner. I försök har forskare konstaterat att belysning med rött ljus tycks öka den allmänna försvarsberedskapen samt höja blodsockerhalten och blodtrycket. Rött ljus har den längsta våglängden av allt synligt ljus och det är den första färgen som nyfödda barn kan urskilja.

Blått ljus har mottsatt effekt till rött ljus - blodtryck, puls och adrenalinnivåerna sjunker. Blått har en klart lugnande och till och med sömngivande egenskaper. Detta utnyttjas bland annat på Vidarkliniken, som är antroposofernas sjukhus, där vissa av patientrummens väggar är blå. Här anses de blå rummen ha en dämpande effekt på patienter med feber. Patienter med till exempel reumatiska åkommor placeras däremot i rum med vägar i varmrosa ton.

Inom kriminalvården i USA används färgterapi för att lugna stökiga fångar. De placeras i ett rum med "tuggummirosa"-färgade väggar som har en dokumenterad muskelförsvagande effekt.

Varma kvinnor - kalla män
Kvinnor trivs bättre i varmt ljus och män bättre i kallt. Det visar forskning som gjorts under ledning av filosofie doktor i psykologi Igor Knez på institutionen Byggd miljö på högskolan i Gävle.

- Mina resultat visar att det är färgtemperaturen som man psykologiskt reagerar till. I tidigare studier har man mest tittat på hur själva ljusstyrkan påverkar. Men nu visar många studier, bland annat mina, att det är ljusfärgen - det vill säga hur varmt eller kallt ljuset är - som påverkar ens emotionella stämningsläge. Det kan i sin tur påverka den intellektuella kapaciteten, säger Igor Knez.

Enligt Igor Knezs rön trivs kvinnor bäst i så kallat varmvitt ljus - rödaktigt ljus (3000 Kelvin) - medan män föredrar ett kallare blått ljus (4000 Kelvin).

Kulturell tillvänjning
- Det är svårt att ge någon biologisk förklaring till de här skillnaderna. Vi har till exempel inte mätt om könshormonnivåerna påverkas av ljuset. Kanske kan det istället handla om en kulturell förklaring - det vill säga att tjejer redan från födseln tillvänjs genom att de kläs i mer grälla röda färger än pojkar, säger Igor Knez.

Igor Knez betonar att de finns stora individuella skillnader. Vissa män trivs i varmare ljus och vissa kvinnor föredrar ett kallare. Vidare är de kulturella skillnaderna stora och spelar en avgörande roll för hur vi upplever en viss färg.

- Tänk dig att man placerar en östtysk flyktig som flytt kommunismen i ett rött rum - där den röda färgen representerar allt elände som han flytt ifrån. Hans rent fysiska reaktion blir antagligen helt olik den hos en svensk stalinist som placeras i samma rum. Här bär färgen rent kulturellt med sig olika betydelser och representerar olika saker för de båda personerna, säger Igor Knez.

Några färgers symbolik och signaler:

Rött: Symboliserar kärlek, passion, liv och död. Används ofta på varningsskyltar. Används av politiska partier på vänsterkanten.

Orange. Symboliserar rikedom, fest och glädje. Används ofta som signalfärg i arbetskläder och flytvästar.

Gult: Symboliserar värme, intelligens men också falskhet och svartsjuka.

Grönt: Symboliserar ungdom och hopp. Används av politiska partier om betonar miljöfrågor och naturvård.

Blått: Symboliserar andlighet och stabilitet. Respektingivande färg som används av poliser och många banker. Används av politiska partier på högerkanten.

Svart: Symboliserar ondska, skam, död, häxeri, trolldom.

Vitt: Symboliserar renhet, oskuld, men också de odifferentierade och formlösa

Källa: "Symboler" av J.C. Cooper

Ola Blomqvist

2000-09-26

Ola Blomqvist Källa: Medical Link

Annons:
stina63
8/7/11, 10:48 PM
#1

Tack Gunilla mycket intressant artikel om färger.
Glad

[GunillaF]
8/7/11, 10:49 PM
#2

#1 Blev inspirerad när jag såg din tråd. Flört

stina63
8/7/11, 10:51 PM
#3

Aha blev du de. Färger är väldigt spännande. Kom och tänka på min syster. Hon hatar grön färg. Vet inte varför men de som är roligt är att just den gröna färgen förföljer henne hela tiden. För när hon får något så är det oftast grönt. Skrattande

[GunillaF]
8/7/11, 10:53 PM
#4

#3 Haha, jaa vad kan det betyda tro. Att hon inte ska känna sig gammal och att hon inte ska tappa hoppet?!

stina63
8/7/11, 10:58 PM
#5

Sa de är bara att acceptera färgen så slutar den att förfölja dej. Men än har hon inte accepterat den.

Skojade för ett par år sedan med henne när hon fyllde år. Köpte illgröna jättefula ytterkrukor på loppis. Jag och min bror och mina föräldrar köpte en blomma var och satte i ytterkrukan till henne som present. Jag gav henne min först till henne. Jag kan se hennes min när hon tog upp blomman och ser den gröna krukan

Sen gav min bror sin blomma till min syster hennes hjärna började arbeta väldigt men sa inget vi höll masken. Sen när mamma och pappa tar upp sin blomma med gröna krukan då kunde hon inte hålla sig. Vi skrattade sen åt detta.
Tror hon har krukorna hemma ännu gömd i ett skåpSkrattande

[GunillaF]
8/7/11, 11:04 PM
#6

Skrattande

Annons:
stina63
8/7/11, 11:07 PM
#7

Hehe jag ser hennes sammanbitna min ännu när hon tittar på krukorna, Rätt roligt att skoja med henne om de.

Andina
8/8/11, 7:44 AM
#8

Tack, Gunilla, färgernas betydelse och påverkan är jättespännande och intressant!

Dels för att färger signalerar information, men även dels för att man kan använda färger just för att påverka sitt eget sinnestillstånd. 
Och vem kan säga att färger inte är vackra att 'leka' med? :)

Kul histioria du berättar, Stina! Tur att din syster också kunde skratta efteråt (hoppas jag)! Kanske är det så att din syster behöver lära sig att ta emot kärlek och värme lite bättre? Jag tänker på Hjärtchakrat…

En färg som jag aldrig kunnat bära på mig - även om det finns underbara nyanser av färgen - är mörkblått! Jag förstod aldrig varför, tills jag gick en workshop för länge se'n, om färgers energier bl a. Där fick vi lära oss att många depressiva människor väljer mörkblått i kläder - och att den mörkblå färgen hjälper till att "förstärka" depressionen. Eftersom jag jobbar med människor som ofta mår dåligt, så höll jag ögonen öppna för det. Och det stämde faktiskt väldigt bra! Människor med djupa depressioner som kom till mig bar ofta(st) mörkblått på sig. Den kund som jag ansåg befann sig i djupast depression bar alltid mörkblått, och nästan endast; Kostym, skjorta och slips, allt i mörka blå toner.
Jag kan än idag inte bära mörkblått, jag mår inte alls bra av det.

Uj vad jag svävar ut här. Jag skulle ju bara tacka för en jättebra artikel! Glad

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

szirius
8/8/11, 10:37 AM
#9

Jag tänker också att grön är en helande färg…kanske finns något omedvetet motstånd mot att hela något ? Bara en fundering…

Själv har jag haft svårt för gult - vilket ju står för bl. a glädje.Så för några år sedan bestämde jag mig för att köpa gula sommarkläder och sedan dess har avigheten mot färgen försvunnit.

Orange är nog den färg som jag har svårast för…kanske pga bardomens tapeter med brunt och orange, och orange plastmöbler, huu Flört( fast det är ju inne igen vet jag)

# 8 i tonåren då jag var rätt deppig målade jag mitt lilla krypin mörkblått, så det stämmer väl. Jag är försiktig med den färgen i stora skalor.

(p.s Om ni är mer intresserad av färgers betydelse tror jag att det finns en del att hitta på feng shui-sidan.)

Elpida
8/8/11, 10:45 AM
#10

Det är intressant! Jag gjorde färghoroskopet på en annan sida och kom fram till att jag är väldigt röd. När jag läser texten här uppe står det att inåtvända använder sig av mer vit, svart, grå, fast jag är inte så inåtvänd. Däremot tänker jag att jag använder det för att tona ner min röda personlighet kanske?

Jag älskar färg och färgranna kläder (även färgglad mat!), men jag hamnar nästan alltid i samma svart-vita skala… Kul att påminna sig om betydelsen av färgerna!

"Du har alltid två val"

Medarbetare på Spiritualism iFokus

[GunillaF]
8/8/11, 10:51 AM
#11

Jag älskar färger. Alla färger! Extra mycket tycker jag om turkos, röd, orange och gul.Kyss

stina63
8/8/11, 11:40 AM
#12

Andina där sa du något de har jag inte tänkt på, Ska säga till henne de.
Färger älskar jag också. Rött vet jag att jag klär i. Är ofta den som har tvärt om vad andra har för färger på sig

Händer när jag är ute och viftar mina ben att jag stannar upp på dansgolvet. Då ser jag alla har svarta kläder på sig, Då tittar jag på mej jag har röda kläder på mej eller annan färgSkrattande

Brunt älskar jag kanske lite för mycket, behöver ha lite mer färger inomhus än brunt.

szirius
8/8/11, 3:31 PM
#13

# 10Har man en röd personlighet ska man nog inte klä sig i den, det kan bli för mkt av det godaFlört Jag tror att du helt enkelt balanserar upp dig.

Själv älskar jag också färg, lite olika beroende på om det är inredning eller kläder.Hemma har vi ljusa väggar och mörka, indiska möbler, mkt lyktor och ljus och fina lampor. Till det varma färger i gardiner, kuddar och dukar.

Favoriter i kläder är lila, turkost, olika gröna nyanser, guld och gärna brunt eller svart till det.En ljus aprikosrosa färg har blivit en favorit denna sommar - jättesnygg till solkysst skinnCool

Annars är svart och vitt ihop väldigt klassiskt.Har en del prickigt vilket jag gillarGlad

Annons:
Indiania
8/8/11, 5:10 PM
#14

Tack Gunilla! Färger och dess betydelse tycker jag är väldigt intressant och ni har skrivit om tex helande färg och det är grönt för mig.Till och med uti naturen är grönskan och även det blåa havet / himlen rogivande.

Jag älskar färger och det är lustigt att vissa dagar dras man till olika färger. Brunt är en färg som jag tyckt illa om ända tills ett par år sedan, då upptäckte jag att brunt kan vara fint.

Jag är en periodare i färger, just nu har det varit en period med mycket lila, lite turkos, offwhite, lite mild röd färg också samt en speciell grön färg. Jösses det var en hel del av färger det.

Det var färg på kläder det vad det gäller inredning i hemmet blir det ju lite annorlunda färger.

#8 Andina vad står brun färg för? Du får gärna skriva vad de andra färgrna står för också, det är så spännande med färger.

Undrar varför jag dras till en speciell färg åt gången, det är omedvetet, helt plötsligt tänker jag har jag köpt nästan samma färger / mönster nu igen?

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om färger Glad DEt finns färger som jag blir så glad av och vice versa.

" Var nära naturen - var när dig själv "

[walkinbeauti]
8/9/11, 11:46 AM
#15

Tack för en bra artikel.Märkligt att vi påverkas så starkt av färger något man varje dag lägger märke till.Ta tex kläder så väljer man ofta efter sitt eget mående för just den dagen. Intressant är det hur vi påverkas Glad

Andina
8/9/11, 11:55 AM
#16

#14 - Indiania - Jag ska se om jag hittar anteckningarna från symposiet/workshopen. Hittar jag den snabbt så lägger jag in en del av det vi fick lära om då.

Det var ett underbart Hawaiianskt Transmedium som höll i workshoppen. Hennes trans-seanser (privatsittningar) var f ö något utöver vad jag någonsin upplevt, varken förr eller senare. Fick sittningar med henne några gånger under några års tid..

#15 - Visst är det så. Jag kan planera hur mycket som helst om vad jag ska ha för kläder imorgon eller senare idag - men stämmer de inte med min känsla för stunden, så kan jag bara inte sätta på mig de kläderna! Det är som att Kroppen väljer kläderna - eller är det kläderna som väljer kroppen? Knoppen kan däremot ingenting om detta med att välja dagens kläder…

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Indiania
8/9/11, 12:01 PM
#17

#16 Hoppas du hittar anteckningarna! Flört

Jag känner så väl igen det ni skriver WB och Andina, det att välja kläder dagen innan….Se`n när morgondagen kommer kan det bli helt andra kläder man dras till, det är känslorna som styr för mig och skiftningarna är snabba.

" Var nära naturen - var när dig själv "

Andina
8/9/11, 12:43 PM
#18

Tyvärr, hittade jag dem inte just nu. Jag får återkomma när jag hittat dem - jag vet att det inte är så väldigt länge sedan jag såg dem… Men jag har billioner med anteckningsböcker och -papper - och tro inte att de har en benägenhet att samlas på ett och samma ställe eller i någon som helst ordning… De är precis som jag! En enda röra! ;)

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Indiania
8/9/11, 12:44 PM
#19

Är du en röra Andina, så är du en underbar röra i så fall! Skrattande

" Var nära naturen - var när dig själv "

Andina
8/9/11, 12:48 PM
#20

KyssSkrattande

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Annons:
szirius
8/9/11, 1:17 PM
#21

Indiania - jag har nu puttat upp en radda trådar om färgers betydelse inne på feng shui Kyss

Indiania
8/9/11, 2:12 PM
#22

#21 TAck! Skall genast titta! Kyss

" Var nära naturen - var när dig själv "

stina63
8/9/11, 7:45 PM
#23

*8 Andina de var intressant de du skriver om dom som är deprimerade bär mörkblått på sig.

Bybo
8/9/11, 11:48 PM
#24

Jag tycker att det är spännande med färger, ja i alla bemärkelser :))

Är en rödmänniska :)) Men, jag använde många olika färger, även svart (som väl är alla färger egentligen…eller?)

De färger som jag har svårast att bära (tröjor, klänningar och sånt som påverkar mitt ansikte) är: Brunt, grått, gult, och en del gröna och blå, jag ser förskräcklig ut. kan ifs ha dessa färger på kjol och byxor, det kanske där jag väljer efter min känsla/mående??

Gillar bäst att bära: Vinrött, rött, aprikos, svart, ceris….

Jag kanske har drömt, men har för mig att jag har läst om någon som sa att röd färg  var/kunde vara lugnande…ja, typ nå nya rön. Någon som VET/HÖRT nåt om det?

[GunillaF]
8/9/11, 11:55 PM
#25

#24 Szirius har puttat upp flera intressanta trådar inne på Feng Shui.

Där kan du bl.a. läsa om den röda färgen och dess betydelse mm.Glad

Andina
8/9/11, 11:56 PM
#26

Ja, jag känner vagt igen det du säger om rött, Bybo. Jag undrar om det handlade om att det aktiverar blodflödet eller nå't som i sin tur gör att man slappnar av. Näeh… jag kan va' helt ute och cykla nu…

Däremot kan jag tro att rött kan förstärka aggressioner och frustrationer - så kanske ska man inte bära rött för nära kroppen om man är fylld av så'na känslor.

*

Jag ska fortsätta att leta efter mina anteckningar från workshoppen. Den var faktiskt bra, som jag upplevde det. Jag har sett många resonemang kring färger, men denna kändes lite annorlunda och jordnära och genuin… Men det är mååånga år se'n och jag har säkert lagt anteckningarna på ett bra ställe = så att jag vet var de finns… … … …

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Bybo
8/9/11, 11:56 PM
#27

#25 Ah, tack :))

Annons:
Bybo
8/10/11, 12:09 AM
#28

#26 Så kanske det är *kliarmigihövve* Är nästan säker nu, ja att jag har hört, läste eller sett om det på TV…Jäklar att mitt minne är som det är ibland.

Lite kul var när barnen skulle få välja färg till sina rum (där vi bodde innan) Lukas ville absolut ha rött i sitt sovrum, och jag kände motstånd pga allt jag hört om rött, och dessutom var han just inne i en livlig period och behövde lugn. Men, det bidde aldrig, för vi hann flytta innan.

Men, Julius den yngsta ville ha lila färg på sina väggar, och så fick det bli (ljuslilaaktigt) och jag kände att det passade honom.

Lukas favvofräg har nog alltid varit röd. Och Julius typ, lila och rosa. På dagis brukade barnen få berätta sin favvofärg. Julius sa rosa, och till slut var visst rosa alla killarnas favorit :))

Dakshina
10/26/11, 3:42 PM
#29

Hej!

Kul att kunna läsa om färgers påverkan här också.

Jag har just läst på kristallrummet.se, där står det också om olika ädelstenar :-)

Andina
10/26/11, 3:46 PM
#30

Hej Dakshina! Och passar på att önska dig Välkommen hit till Healing!

Ja, det är fascinerande hur viktiga färgerna är för oss - på så många sätt och plan! Tack för ditt tips, jag ska in och titta runt där nu.

Glad

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

[GunillaF]
10/26/11, 3:49 PM
#31

#29 Välkommen hit DakshinaGlad

Andina
10/26/11, 3:59 PM
#32

Här är en studie, från Linköpings Universitet, om färger och bl a deras påverkan på oss människor samt färgperception - ur ett mer vetenskapligt perspektiv som jag tycker är intressant. Det är lätt att se hur det är 'kopplat till' färgernas energier som vi ofta uttrycker det.

För den som är som jag, så är det intressant läsning:

Utan ljus - Ingen färg - Html-version (google)

Utan ljus - Ingen färg Pdf-version

"Johann Wolfgang von Goethe, Rikard Küller, Karl Ryberg och Karin Fridell Anter är några av de författare som kommer att belysas. Dessa författare är samstämmiga i vissa frågor gällande färger, men på många punkter skiljer sig deras åsikter. Några av dem förlitar sig helt till färgernas förmåga att påverka både människans känslor, sinnen och humör. Medan lika många av dem tror på viss färgpåverkan men motsätter sig vissa effekter och är inte alls lika övertygade. Motsättningarna inom forskning, tankar och teorier kring färgpåverkan och färgperception är alltså påtagliga och detta får läsaren ta del av i detta arbete."

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Andina
5/6/13, 10:25 AM
#33

Puttar upp en intressant artikel och diskussion!

Vad är det för färg som gäller för dig idag? Här blev det svart och rosa upptäcker jag nu… ;)

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Indiania
5/6/13, 10:52 AM
#34

Vad kul att denna tråden kom upp igen Andina!🙂

I dag är det en gulgrön färg som gäller och en hallonröd färg.

" Var nära naturen - var när dig själv "

Annons:
[GunillaF]
6/23/13, 3:58 PM
#35

😉

Skogshumblan
6/23/13, 10:52 PM
#36

Tack för intressant artikel! Ja det här med färger är intressant. Jag är en rätt intensiv person och färgmässigt klär jag inte i bleka färger utan är en klockren "vinter" enligt färganalysen men vilka färger vill jag helst ha hemma omkring mig? Jo bleka härliga pastellfärger. Sådana som Skagenmålarna ofta använder. Ja eller ljusa skira naturnyanser som sand eller soldis. Så det där med att ha färger som dämpar ner ens temperament skriver jag under på!

/ Skogshumblan

Medarbetare på tarot och healing.

"I am not what happens to me, I am what I choose to be" Carl Jung.

[GunillaF]
3/22/15, 9:54 AM
#37

Puttar upp den här tråden, för visst är det intressant med färger och betydelsen av dem i vår vardag.

Sameli
3/22/15, 10:41 AM
#38

Den här tråden är jättebra Gunilla. Har läst den förut men den kan man med fördel läsa om igen. 🌈

"Man måste ge lite mer än man tar"

[GunillaF]
3/22/15, 10:45 AM
#39

#38 🙂

Upp till toppen
Annons: