Övrigt

GLAD PÅSK

2011-04-17 23:56 #0 av: [GunillaF]

Påsken är vårens första långhelg, familjemedlemmarna anländer från när och fjärran. Vi vill gärna vara många tillsammans under en storhelg som Påsken är. Men, hur många är vi egentligen som tänker på varför vi firar Påsk?

Den kristna påsken firas den första söndagen efter den första ecklesiastiska (= kyrkliga) fullmånen (enligt Metons cykel*, inte den astronomiska) som infaller på eller närmast efter den 21 mars.**

Påsken är den äldsta och största kristna högtiden. Den firas till åminnelse av Kristi uppståndelse men har sina rötter i den judiska påskfesten, till minne av israeliternas uttåg ur Egypten.

      

Fastlagen, fastan och påsken

Den period vi idag kallar påsk består egentligen av tre olika delar:
Fastlagen – de tre dagarna (dag 49-47 före påsk) före fastan
Fastan – inträffar 46 dagar före påsk och varar ända fram till påsk (man fastade i 40 dagar – söndagarna räknades bort, då behövde man inte fasta)
Påsken – infaller på påskdagen, den dag Jesus uppstod.

Fastlagen och fastan före påsk hade en stor betydelse i Sverige under medeltiden då landet var katolskt. De har sedan dess blivit alltmer diffusa och betecknar idag snarast tidsperioden före påsk.Hebreiska

Ordet påsk kommer från hebreiskan. När judarna efter fångenskapen hos Farao äntligen blev fria skedde det genom att Jahve, judarnas gud, hemsökte egyptierna med flera olyckor. En åtgärd var att döda alla förstfödda gossebarn i Egypten. Men för att detta inte skulle drabba de judiska gossebarnen samtidigt uppmanade Jahve dem att offra lamm och bestryka sina dörrar med blodet. Då kunde mordängeln se var de bodde och gå förbi, skona = pasach dem. Därav kommer den judiska påskfesten, till minne av israeliternas uttåg ur Egypten.

 

Fastlagsris och påskris

Idag skiljer vi oftast inte på fastlags-ris och påskris. Från början piskade man varandra med ris, antingen på fettisdagen eller långfredagens morgon. Långfredagens risning skulle påminna om Jesu lidande och är en sed som förekom i Sverige sedan 1600-talet.

Påskrisen kunde vara smyckade som fastlagsrisen eller helt utan pynt. De togs ofta in lite före påsk och sattes i vatten så att löven skulle hinna slå ut. I Stockholm och andra delar av östra Svealand förekom påskris som dekorationsris under 1800-talets senare del. Först under 1930-talet blev det vanligt i hela landet att dekorera påskrisen med färgade fjädervippor, kulörta pappersblommor och kycklingar av bomull

 

Långfredagen

Långfredagen är en dag som långt fram i tiden varit präglad av stor stillhet och tystnad. Långfredagen är den stora sorgens dag, Jesu dödsdag. Sorgen markerades genom att inga onödiga sysslor fick utföras. Man åt enkelt och barnen fick inte leka. Stämningen var tung och tryckande. Affärer och restauranger var stängda. Ända fram till 1969 var alla offentliga nöjestillställningar förbjudna under långfredagen.

 

Påskafton

På påskafton firar vi påsk, men det är egentligen inte förrän vid midnatt som påsken börjar – genom Kristi uppståndelse från de döda på påskdagen. Det är därför som påskdagen är en glädjedag och den största högtiden i kyrkoåret eftersom uppståndelsen är central i det kristna budskapet. Det var på påskdagen den katolska fastan upphörde. I Sverige börjar vi vanligtvis firandet aftonen före högtidsdagen, precis
som vid julafton och pingstafton.

 

Mat på Påskbordet

Till påskaftonsmåltidens höjdpunkter förr i tiden hörde ägg och kött som inte förekommit under fastan. I dag har fiskens betydelse som påskmat växt alltmer i form av sill, böckling, Janssons frestelse och lax i olika former. Lammkött till påsk har blivit allt vanligare under 1900-talet. På påskdagen och annandag påsk hölls muntra gillen eftersom fastan var över.

I den judiska traditionen har påskalammet stor symbolisk innebörd genom ursprunget i uttåget ur Egypten. Genom att bestryka sina dörrar med blodet från ett nyslaktat lamm undkom man dödsängeln och kunde återvända till sitt land.

 

Påskens ägg

Under påsken kunde man äta mycket ägg. Med vårens och ljusets ankomst började hönsen värpa igen. Under den katolska tiden var det populärt med äggmat efter fastans försakelser. Vårt äggätande är alltså både styrt av förutsättningarna i naturen och en kvarleva från den katolska tiden. Dessutom kan ägget vara en
symbol för pånyttfödelsen – påskens centrala tema.

 

Att måla ägg

Att måla ägg i glada färger är en gammal kristen sed, välkänd både här och på kontinenten. Det var vanligt att man gav bort ägg, ofta dekorerade och ibland med inskrifter, till sina vänner.

 

Ägglekar

Äggpickning - två personer håller var sitt ägg i handen och stöter topparna mot varandra. Den vars ägg förblev helt vinner och han får motståndarens trasiga.
Äggrullning – man rullar sina ägg, antingen utför en bräda och strävar då efter att träffa andras ägg, eller också nedför en backe, varvid den vinner som kommer längst.
De kokta äggen bör vara hårdkokta, annars rinner innehållet ut och dekorerade för att underlätta identifieringen under leken.

 

Ge bort ägg vid påsk

Traditionen att ge bort ägg vid påsk lever kvar, men nu är det oftast ett stort dekorerat pappägg fyllt med godis och kanske någon liten present. Ibland göms äggen så att barnen får leta rätt på dem.Påskharen

Föreställningen att det är påskharen som kommer med påskäggen är relativt sen i Sverige. Påskharen härstammar från Tyskland och kom hit under slutet av 1800-talet och är ett vanligt motiv på påskkort och ägg vid sidan av alla tuppar, hönor och kycklingar.

Källa: Nordiska museet

Jag önskar er en riktigt fin Påsk med sol, god mat och dryck samt trevligt umgänge!

Gunilla/Sajtvärd

 

 

Anmäl
2011-04-18 08:04 #1 av: [walkinbeauti]

Vilken intrssant läsning,hade  ingen aning om att långfredagen var så strängt hållen förr att inte ens barnen fick leka men av någon underlig andledning har just denna Fredag alltid kännts både lång och tung vilket kan bero på kvarvarande energier och inte enbart Korsfästelsen.Där fick man  förklaring vad man känner in på Långfredagen.

Vädligt spännande läsning,tack Gunnilla Glad

och en riktigt Glad Påsk till er alla !!!!

Sajtvärd för Indianer ,Övernaturligt samt medarbetare Healing .

http://www.indiantrumman.se/

http://www.the-wolf.se/

http://indianer.ifokus.se/


Anmäl
2011-04-18 08:06 #2 av: [GunillaF]

#1 Jag är så gammal att jag minns vad det var strängt. Leka fick vi göra men det skulle vara väldigt lugnt!

Anmäl
2011-04-18 09:02 #3 av: [walkinbeauti]

Glad

Har bara vaga minnen av att mina föräldrar ville inte man skulle hälsa på hos kompisar just Långfredag kan vara det gammla som satt i från förr Skrattande

Sajtvärd för Indianer ,Övernaturligt samt medarbetare Healing .

http://www.indiantrumman.se/

http://www.the-wolf.se/

http://indianer.ifokus.se/


Anmäl
2011-04-18 09:16 #4 av: majlar

Tack för kul  läsning.

Jag är också såpass, gammal och kommer ihåg väl hur det var, just på långfredagen. Man var finklädd och satt som ett litet ljus hemma i soffan hos mormor och morfar.

Det var annat mot idag.

 

Anmäl
2011-04-18 10:46 #5 av: Andina

Underbar läsning, som jag bara hunnit snabbskumma igenom än, men ska läsa igenom noggrannare senare. Det är så härligt med dessa gamla tankar och traditioner!

Tack go'a Gunilla för denna tråd!

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2011-04-18 12:13 #6 av: Indiania

Tack Gunilla för underbar läsning! Jag minns också hur långfredagen var förr i tiden.

Tänker också på vad många det är som glömt bort varför vi firar påsk!

                                           Kyss

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2011-04-18 22:14 #7 av: [GunillaF]

Tack söta ni för att ni läser!Kyss

Anmäl
2011-04-20 10:51 #8 av: [GunillaF]

Skrattande

Anmäl
2011-04-21 17:07 #9 av: [GunillaF]

Jag önskar er alla en riktigt GLAD PÅSK! Glad

 

Anmäl
2011-04-21 17:23 #10 av: Andina

Glad Påsk på er allihop önskar också jag!

Dubbie in Flight

Vinkar när jag ser er på era kvastar!

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2011-04-21 18:31 #11 av: Cristine

Här kommer en Glad Påsk från mej också.

Mamma och pappa var inte religiösa och vi bodde i ett hus uppe på ett berg en bra bit från de andra husen så vi levde som vanligt  och hade vanlig musik på.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2011-04-21 19:49 #12 av: Indiania

animated gifs easter

 

GLAD PÅSK! Till er alla!

KRAM

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2011-04-21 19:52 #13 av: majlar

GLAD PÅSK ALLA. Hoppas ni får en fin helg med mycket ägg och godis och allt som hör påsken till.

Anmäl
2011-04-21 20:28 #14 av: [yodhe]

Hej på er healers!!!!!

Kikar in och önskar er all en

GLAD PÅSK!!!!!

 

Anmäl
2011-04-21 21:42 #15 av: Soffe

Glad Påsk Allesammans!!

Anmäl
2011-04-21 21:47 #16 av: [Pirkkolino]

Glad Påsk på er alla. Glad

Anmäl
2011-04-22 07:34 #17 av: [walkinbeauti]

Glad Påsk kära ni Glad

Kan inte låta bli att lägga in en bild hur jag såg ut igår när jag for till Blåkulla,festfin och på ett strålande Påskhumör Flört

Sajtvärd för Indianer ,Övernaturligt samt medarbetare Healing .

http://www.indiantrumman.se/

http://www.the-wolf.se/

http://indianer.ifokus.se/


Anmäl
2011-04-22 20:23 #18 av: korseett

glad påsk!

Anmäl
2011-04-23 00:38 #19 av: dolla

GLAD PÅSK ÖNSKAR JAG ER ALLA

KRAMAR

Anmäl
2011-04-23 09:29 #20 av: Indiania

#19 Vilka gulliga får Dolla! Skrattande Kram

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2014-04-15 08:23 #21 av: [GunillaF]

Sol

Anmäl
2015-04-02 00:32 #22 av: [GunillaF]

Ytterligare ett år har gått.
GLAD PÅSK!

Anmäl
2015-04-02 07:03 #23 av: Rithelo

Tackar för intressant läsning, nu har jag lärt mig en del som inte skolan lyckades få att fastna :-)
Glad påsk på er!

Anmäl
2015-04-02 11:10 #24 av: Marr

Glad Påsk allihop och önskar er sol!SolBlommaBallong

En så fin artikel du gjort Gunilla! Trevlig och lärorik läsning. Glad att den kom upp igen 4 år senare, så även jag fick se den!Tummen uppHjärta

 *Jag tror mer på Ufo, än på Sifo*

Anmäl
2015-04-02 12:30 #25 av: Magi-cat

Glad Påsk! BlommaPresentSol

Hjärta ""Se aldrig ned på någon om det inte är för att hjälpa henne upp." G. Schyman

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.