Övrigt

Kretivt skapande

2007-06-15 20:05 #0 av: MariaJ

Jag skulle med denna artikel vilja få kontakt med alla er som genom konst eller något annat vill dela era skapande med oss. Om ni har mycket tankar och bilder i huvudet som ni har skapat något av, så vore jag glad om ni vill dela med er. Kom in och läs mer om hur jag tänker !!

Då min pappa var konstnär och musiker så kom jag på denna ideen. Hans tavlor och musik lever vidare  och kommer att finnas med både mig, barn och barnbarn..Med denna artikeln vill jag söka upp alla er som gör kreativt skapande som bla, gör tavlor och andra målningar av era inre syner. Jag har själv vid tusenstals tillfälle önskat att jag kunde fotografera mina inre bilder av alla underbara platser med färger som jag sett. Vore skoj om ni ville dela med er.

Det vore spännande att se era verk.

Jag ska dela med mig av endel av pappas, mina och min äldsta sons verk. Jag gör det inte i denna artikeln då jag just nu inte har bilder på det.

Om ni har några frågor eller funderingar så får ni pm:a, annars kan ni själv bifoga filen och göra egna inlägg.

Skriv gärna lite om bilden eller tavla.

Vänligen MariaJ:-)

Av: MariaJ

Datum för publicering

  • 2007-06-15

Carpe Diem

Maria Johnsson

Reikimaster/lärare, kursledare och mässarrangör

Anmäl
2007-06-17 22:36 #1 av: Bybo

Aha..detta låter trevligt. Jag har tyvärr inte kommit igång riktigt än, ja med måleri å dyl. Men jag har några tavlor och faktiskt i dag ställt fram målarprylar på köksbordet :-D

Vet precis hur du menar. Ofta ofta har jag en bild på gärnan..antingen en känsla, händelse eller en dröm jag vill måla ja...man ser bilder i ALLT, skitjobbigt hahaha...

Kan även tala om att jag i dagarna har varit med och förberrett en minnesutställning för min pappa som dog för typ 8 mån sen. Han var konstnär och verkligen levde i det på gott å ont.

Nåväl, jag har nån bild i mitt fotoalbum om någon vill titta *s*

Eh...med detta långa inlägget skulle betyda att jag tycker det är ett bra förslag...Värme/ Pia

Anmäl
2007-06-18 12:57 #2 av: magma

Vilken bra idé! (tycker jag som målar ivarjefallRäcka ut tungan)

Jag brukar ofta sätta mig utan någon idé om vad jag ska måla, bli sittandes medan tankarna flyter omkring. Får sällan ett "inre landskap" i huvudet, utan först blir jag medveten om vilken stämning jag befinner mig i, vilken känsla som råder inuti på något vis. Först då börjar jag plocka med bilder i huvudet, vilken bild som kan föra ut det jag känner på duken. Det är svårt att beskriva... Det närmaste jag kommer är att säga att det tonar fram olika fragment i huvudet, om de inte stämmer så försvinner de igen- om de stämmer med det jag känner så blir de starkare. Jag målar stämningar, eller försöker ivarjefall. Lägger in några bilder, det är en hel del växter med på mina tavlor...

Anmäl
2007-06-18 13:04 #3 av: magma

Det fungerar fortfarande inte att redigera inlägg- tänkte lägga till bara att det inte är någon bra kvalité på kopiorna! Det är mycket gräng på tavlans duk, så när jag la dem på flatbäddsscannern så blir det ganska grynigt/randigt. (På den hade jag ingen digitalkamera, det är några år sedan) En annan bild lägger jag in med det här inlägget också, när jag ändå håller på. Förlagan till lusthuset såg jag i en bok om svensk arktitektur, men i boken stod lusthuset på en brygga mitt i sommaren.

Anmäl
2007-06-18 13:11 #4 av: erkabo

Jag hade så gärna velat ha ngn tavla som jag kunde visa upp men den konstnärliga ådran har inte visat sig hos mig ännu...Men den kanske kommer, vem vet. Dock har jag en liten dikt av många  som jag skrev i samband med att min far gick bort för 2, 5 år sedan. Är som följer:

 Ett sista farväl, en sista klapp på kind. Sorg i våra hjärtan, gråt i våra ögon, ett tyst farväl. Din livslåga är släckt o du har tillsist funnit ro. Vi är kvar med sorg och saknad. Vår make, far, svärfar, morfar och vän. Du är tyvärr inte kvar bland oss här och nu, varför du och varför just nu? Söker förtvivlat efter svar. Men får inget. Vi kommer alltid att minnas dig med värme i våra hjärtan och ett leende på våra läppar. Ha det så bra och vi möts igen, någongång, någonstans. Älskar dig!

Kanske inte så jättebra men att skriva denna och andra dikter och brev var o är en stor betydelse i min läkeprocess. Hoppas bara att den kan ge någon något.

 

Kram på er kära vänner

Erika

Anmäl
2007-06-18 13:12 #5 av: Perla

# 2 och 3

Vilka fina motiv. De här målningarna känns verkligen själfyllda. (Jag blev mycket förtjust i "Lusthuset".)

Anmäl
2007-06-18 13:13 #6 av: erkabo

Vilka fina målningar...man sitter o drömmer sig bort. Magma du är duktig!

Kram

Erika

Anmäl
2007-06-18 13:24 #7 av: magma

erkabo: Vilken fin dikt, det du kände när du skrev den förmedlades tydligt genom orden... Du är ju visst en konstnär!Kyss

När jag målade lusthuset så flöt det bara på, jag brukar inte måla hus- möjligtvis som "tillbehör" i tavlor- så jag blev själv förvånad. Någons steg syns i snön, någon som har gått in dit för att vänta.

Anmäl
2007-06-18 14:13 #8 av: FiaH

 

           Hej på er konstnärer!

Magma, vilka fina tavlor, jag blir lite avis, då jag själv inte har den talangen.

Erkabo, visst är det konst att skriva, mycket fin dikt tycker jag.

Jag har själv alltid tyckt om att skriva, man får ut så mycket av det
 

Anmäl
2007-06-18 15:08 #9 av: LisaL

 

Det är inte bara att måla som är kreativt skapande. Jag tycker ni är jätteduktiga på det ni visat och jag är lite avis. Varför har inte alla talang?

Allt berör på olika vis, någonting inom mid vaknar av det ni skapat.

Mvh LisaL

Anmäl
2007-06-19 14:43 #10 av: MariaJ

Tack snälla ni för alla underbara inlägg. Jag tror att alla har en viss talang inom olika konstnärliga saker, men man måste våga och därmed också tro på sig själv. Varför ska det vara si eller så. Även om jag ritar, målar eller skapar en skulptur som inte exakt liknar något, så är det ju den kreativa kraften och mina känslor som läggs i skapandet.

Det finns otroligt mycket geometriska vackra tavlor där cirklar, trianglar och kvadrater går i vartannat. Det finns även tavlor dom inte föreställer något, utan det är känslor som färgläggs...Detta är också konst och är gjord i skapandet och känslorna man hade då.

Jag vill ge er kraft och styrka att våga tro på er själv i allt ni vill göra. Våga tänj på era egna gränser. Kanske har ni fått höra sen ni var små att ni inte är någon konstnär, och har den tanken med er. Kanske sa er fröken i konst och bild att ni får bara en 1,2 eller 3:ai betyg.....Bry er inte om det. det är deras bedömmning. Gör er egen bedömmning, Ta inte med alla andras värderingar om er skapande talang. Våga tro på ert skapande.

Skapande kan vara så otroligt mycket, inte bara målningar. Det kan vara lera, sy, färg och form, tavlor av torkade blommor, måla krukor, plantera och göra en trädgård, fotografering, skapa musik osv...

Vad är skapandet för er ?

Vänligen MariaJ:-)

Carpe Diem

Maria Johnsson

Reikimaster/lärare, kursledare och mässarrangör

Anmäl
2007-06-19 14:55 #11 av: LottaU

Jag började måla för ca 8 år sen när jag mådde dåligt. Har ingen talang alls när det gäller att måla och rita.

Men jag köpte mig kraftigt papper, oljefärg och biltvättsvampar.

Jag målade bara det jag fick till mig och jag bestämde inte vad det blev, utan det bara kom. Jag kan säga att jag målade av mig mycket av mina inre känslor.

Jag gjorde en bildserie av hur jag mådde, målade ansikten som sa väldigt mycket. Min första den bara älskar jag och har till och med lämnat in den för inramning och det kostade en del, men det var det värt. Har den bakom mig nnär jag sitter vid datorn.

Men jag kan säga så här, att det är inte många som gilalr den, för den utstrålar så mycket ångest.

Men jag skickar med målning här :-)

Få se om jag lägger in lite andra målningar här senare.

Har faktiskt sålt en målning som jag har gjort :-)

Vill bara skriva att måla är jättebra för själen.

 

Anmäl
2007-06-19 14:56 #12 av: LottaU

Här kommer den:

Anmäl
2007-06-19 15:24 #13 av: MariaJ

Visst är det härligt att göra något kreativt med sina känslor. jag är oerhört tacksam för att ni delar med er. Ligger garanterat mycket känslor bakom denna målning LottaU, och jag tror det är ett bra sätt att bearbeta känslor på.

Så var inte blyga, dela med er av det ni vill. Det ska naturligtvis kännas bra för er själva om ni publicerar ut det.

Vänligen MariaJ:-)

Carpe Diem

Maria Johnsson

Reikimaster/lärare, kursledare och mässarrangör

Anmäl
2007-06-19 19:36 #14 av: FiaH

Mycket roligt att ni delar med er. Och wow Lotta, för mig är din tavla konst, den utstrålar. Mvh fia

Anmäl
2007-06-20 11:25 #15 av: Opal

#2 och 3, Jättefint du målar. Har du hållit på länge och brukar du sälja det du målar?? Vilken talang du har.

Anmäl
2007-06-21 07:15 #16 av: magma
Lotta: Din tavla berör och oroar, det har du rätt i:) Den är stark!När någon lyckas förmedla en tanke, känsla, stämning så är det för mig konst. Tack för att du delar med dig.

Opal: Tack..! Jag började måla i olja som 14-åring, men har så länge jag kan minnas ritat och målat. Min morfar var konstnär, och jag började som 14-åring sitta hos honom i hans terpentindoftande ateljé och kludda. Han dog -89, och då var jag 16 år så det blev inte så många tillfällen som det hade kunnat bli. Har två småbarn och ett hus att bygga på så tiden saknas ofta till att måla, men jag har sista åren fått ihop några stycken så jag har kunnat ställa ut dem tillsammans med flera andra konstnärer på en julutställning utanför Örebro.
Anmäl
2007-06-21 21:00 #17 av: LottaU

En till från mig!

Kanske inte syns så bra, men ändå något! :-)

Oxå flera år gammal!

Anmäl
2007-06-21 21:04 #18 av: loreena

Hej. Oj Magma vilka fina målningar. Du har talang. Synd bara att inte tavlor som faktsikt föreställer något inte uppskattas så mycket nuförtiden. jag brukar irritera mig på dagens moderna konst som man tycker att vem som hellst kunde klotta ihop. Hoppas ingen tar illa vid sig av det jag skriver nu. Jag inte tittat på nåt annat inlägg på den här sidan, bara Magmas så jag har ingen kommentar till något annat ännu.

Tyckte speciellt om huset i snön. Jättemysigt. vad kände du när du målade den?=Den var så mystisk och stämningsfull. man skulle ha velat kika in genom dörren som satt på glänt och liksom ville att man skulle följa efter och sen se vem som satt därinne och myste. Är det du som sitter därinne?

Anmäl
2007-06-22 00:24 #19 av: magma

LottaU: Din bild fungerar inte, får inte upp något?

Nu var det flera år sedan jag målade båda dessa, så jag har inte allt kvar i minnet tyvärr:) Det jag hoppas kunna få fram är olika sinnesstämningar, det är sällan jag "tänker fram" någon slags handling i eller kring mina motiv. Jag kände mig den dagen lite enslig till mods, vemodig och tankfull. Sedan ligger mycket i betraktaren, kanske någon tycker att den ger en känsla av även om det kan kännas fruset, mörkt och stilla så finns det ljus och glöd någonstans inuti? Eller rentav hopp, och att någon finns som väntar på en?

Anmäl
2007-06-22 00:43 #20 av: LottaU

Ok, tack!

Här kommer den igen!

 

Anmäl
2007-06-22 00:44 #21 av: LottaU

Varför kan man inte redigera ett inlägg? Det blir bara en vit sida...

Anmäl
2007-06-22 00:46 #22 av: LottaU

Magma - Jag tycker om dina tavlor, men den sista sa mig mest. Den är väldigt speciell.

Kul att se :-)

Hoppas att det är några fler som har något alster som ni kan lägga upp.

Det behöver ite vara tavlor, utan det finns så mycket.

Är nyfiken som vanligt :-)

Anmäl
2007-06-22 16:43 #23 av: magma

Tack, nu syns det mer:) Uttrycksfull bild! Har du tecknat den med oljekritor? Målat?

Anmäl
2007-06-23 17:29 #24 av: LottaU

Har använt mig av oljefärg, natursvamp.

Kommer inte ihåg om jag använde någon pensel till linjerna, för det var ett tag sen jag gjorde denna

 

Anmäl
2007-06-24 14:19 #25 av: mandymoo

Jag är inte alls bra på att måla - men gör det då o då ändå *ler* Eller pyssla med lera och gör små figurer....

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.