Olika behandlingsmetoder

Aromaterapi om oljor och dess verkan

2007-08-29 20:26 #0 av: LisaL

I dagens livsstil så behöver vi ta till oss mer och mer av alternativmedicinen. Här har jag gjort en liten artikel om eteriska oljor som idag blir vanligare och vanligare att använda. Detta i sis tycker jag är positivt men jag känner ändå att man behöver tänka lite extra innan man köper en olja. Läs här om vad jag menar...

 

Aromaterapi

 

Om oljor och deras verkan

 

 

Aromaterapi är en hjälp till att återställa kroppens balans och funktioner. Man kan absorbera eterisk olja på många olika vis, det vanligaste sättet är genom massage och insmörjning av kroppen. Vill man få en snabbare reaktion så kan man istället inandas det t.ex. genom att en aromalampa.

En viktig sak man behöver tänka på att göra rätt dosering samt att man tar rätt olja till just sina egna besvär. På samma sätt som man hanterar andra starka ämnen är det viktigt att göra det samma med eterisk olja. Dessa oljor är oerhört starka så de bör användas med respekt och kunskap. Denna kunskap har tyvärr inte alla spa och andra hälsohem utan vill man prova på så bör man gå till en aromaterapeut som har utbildning i ämnet.

 

När du söker efter en eterisk olja så ska du tänka på till vilka besvär du ska använda den till. Är det värme som är orsaken till dina besvär så behöver du kanske en kylande olja som t.ex. eukalyptus osv. Dessa olika symtom som vi vill lindra har vi inte alltid kunskap om själva därav igen vill jag påpeka att det är viktigt att veta vad man gör och vilka oljor man tillsätter.

 

Medicin

Från början användes oljorna som viktiga beståndsdelar i många medicinalväxter och kryddor som först och främst användes till att läka sår och andra hudbesvär. Idag används oljorna och deras beståndsdelar till olika mediciner och i aromaterapi. Eteriska oljor används av doktorer runtom i världen för sin antiseptiska och bakteriedödande effekt.

Religion

 

Oljorna använd ock inom olika religioner. Myrra och rökelse gavs till Jesusbarnet och schamanerna använde salvia till att rena hus (Detta används än idag.)Rökelse används också fortfarande inom katolska kyrkan och hinduismen.

 

Mat och smink

 

Varje dag kommer vi i kontakt med oljor genom t.ex. tuggummi, tandkräm, godis, glass osv. osv. Det används också mycket eteriska oljor i kosmetika men i dessa användningsområden är de utspädda så mycket att vi de inte är till någon skada för oss.

Parfym

 

Vi vill ju lukta gott också. Fram till i slutet på 1800-talet så bestod parfymerna av sådant som naturen kunde erbjuda. Dagens parfymer är så konstgjorda så de har inte alla med oljorna att göra. De framställs syntetisk vis och är så långt ifrån naturen vi kan komma.

 

Allergi

 

Vi är alla olika och reagerar på olika saker. Eftersom allt i dagens samhälle sker på syntetisk vis så är det också många som blir allergiska. Eteriska oljor har människor använt länge men det finns dock människor som reagerar också på dom. Har man aldrig provat eterisk olja förut så bör man spä ut den lite och prova på en liten yta på t.ex. armen. Låt det sedan sitta i ett dygn för att se en ev. reaktion.

 

Köp av oljor

 

Om du vill köpa eteriska oljor så bör du också tänka på kvaliteten. De ska vara helt obehandlade och där ska finnas utförlig information på flaskan av vad den innehåller. Det ska stå eterisk olja på etiketten inte doftolja eller parfymolja eller något annat. De sistnämnda är gjorda på syntetiska material.

Svensk och latinskt namn ska också stå samt bäst före datum. Man kan också kolla på prislappen då de skiljer mycket i pris beroende på vilken olja du ska ha. Du bör också vara uppmärksam på namnen på oljorna för de heter inte riktigt på samma sätt om de är framställda och utspädda. Ett exempel på detta är att lavendel säljs som lavendin då ska du se upp.

 

Förvaring

 

Oljorna bör förvaras i mörk flaska som är tätsluten. Vissa ska förvaras i kylskåp när de är öppnade.

Som sagt eteriska oljor är jättebra om man väljer rätt olja och kvalité till rätt ändamål. Eftersom de är starka i sin framtonig så är detta viktigt att tänka på både när du går på spa och när du häller ett par droppar i din aromalampa. Det finns många kontraindikationer med de olika oljorna som få känner till t.ex. om är gravid för att nämna ett exempel. Vill du ha tag på en bra olja så köp inte den på indiska eller i något annat varuhus för då är det inte längre en eterisk olja.

Vill göra er lite uppmärksam på detta eftersom oljorna ökar väldigt fort ute i handeln och som sagt ni kan må sämre istället för bättre om ni inte vet vad ni köper eller varför ni köper just den sorten.

 

Har ni därute någon erfarenhet av oljor eller har något annat att lägga till som berör här så skriv gärna det här under.

 

Anmäl
2007-08-30 19:57 #1 av: Tarotsanna

Tack för intressant läsning Skrattande 

Minns min första aromalampa Generad hällde i en halv flaska doftolja och tände värmeljuset under. Det luktade fruktansvärt! Hade totalt missat att spä ut oljan med vatten.

I somras då jag jobbade på Konsum så lärde jag mig att all det överflödiga fett som blir när man grillar kyckling och revben, sparas för att sedan användas till smink Fundersam 

Anmäl
2007-08-31 12:05 #2 av: MariaJ

Mycket bra artikel. Jag provar en gång till att göra inlägg här. De andra har försvunnit..

Jag gillar denna artikeln, mycket bra läsning. Mycket intressanta och lärorika tips på hur man kan göra och vad man inte bör göra. jag har alltid gillat både rökelse och aromaoljor. Skrattande

Vänligen MariaJ:-) 

Carpe Diem

Maria Johnsson

Reikimaster/lärare, kursledare och mässarrangör

Anmäl
2007-08-31 22:36 #3 av: FiaH

Tack Lisa för en bra artikel, Kram fia

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.