Upplevelser

Sorg i flera avseénde

2008-06-14 11:48 #0 av: MariaJ

Jag har gjort en liten artikel om sorg i de olika formerna. Vi kan känna sorg på flera olika sätt. Kom in och läs mina ord och om hur jag kan uppleva sorgen grepp när den kommer över oss..

 

Jag har varit inne i många olika faser i livet precis som alla andra, och det som jag kan känna är att vi drabbas av olika former av sorgearbete i olika sammanhang. Jag tycker att sorger tyder på ett slut eller en ny början på något i livet. Man växer och stärks i sorg, även om det kan vara en jobbig period då man kommer till insikt om hur man känner. Att tillåta sig att känna sorg är otroligt viktigt för det är också healande i förlängningen. Detta är några sorger som jag själv har kunnat känna genom åren.

* Sorg över en förlorad vän. Det kan vara att man varit väldigt nära vänner, men att livet format sig på olika håll för oss båda så man har glidit isär. Man kan då känna en sorg över att den vänskapen inte höll som man trott. Man ska alltid se till all positiv tid man hade, och ta med glädjen i det mötet man hade med den vännen. Vi formas olika och får andra värderingar på livet, det är ju livets gång att vänner kommer och går.

* Sorgen i att förlora en anhörig. Det kan man uppleva på olika sätt. Sorgearbetet är viktigt och man måste gå igenom de olika stadie som finns för att må bra i förlängningen. Att utestänga känslor och förneka eller att lägga skuld på sig själv är vanligt, men mitt råd är ..BEMÖT dem.. acceptera dem och försök att lyfta fram de som en process i livet. Genom att acceptera och sörja så healar du också dig själv.

*Sorg över att inte få ha kontakten med sina föräldrar och syskon på ett sätt som man önskar. Man kan även sörga en levande människa. Man kan känna att man skulle vilja ha en relation som inte finns. Om man har föräldrar som inte ser en, eller som inte visa kärlek är betungande. Det är en sorg för att man kanske har ett större behov av bekräftelse och kärlek än vad man fått. Alla är värda att älskas, Alla är värda att få uppleva en bra och stimulernade barndom. Vi föds in i familjeförhållande som jag idag vet att jag klarade av, och som har stärkt mig.. Men man bär även md en sorg för att inte ha fått den relation och kontakt som man önkat av föräldrarna.

* Sorg över att någon blivit sjuk. Man kan gå igenom olika stadium som anhörig eller vän till någon som insjuknat i sjukdom eller missbruk. Man kan uppleva en sorg för att man förlorat ng som de en gång varit. I samband med sjukdomstillstånd eller missbruk så ändras kanske personen i just sin personlighet och då är det en ny början på ny vänskap. Det kan också vara så att man har någon nära som fallit in i missbruk och man kämpar och kämpar men h*n vill inte ta sig ur och få hjälp. Detta är ett sorgarbete som man måste ta sig ur. Att leva kvar i det gamla är inget som skapar positivitet. Lev här och nu och bestäm hur man ska gå vidare.

*Det kan vara en skiljsmässa eller seperation som blir ett faktum. Det är också en form av sorgearbete.. Att inte kunna ta sig ur de svårigheter som skapats i förhållandet och ändå stanna tillsammans. Man kan känna nederlag för att inte vara tillräcklig och inte vara värd att älskas. man kan känna sorg över att man bestämt att man skulle leva resten av livet tillsammans, men att livets prövningar tog över kärleken..

* Ett sorgarbete kan också komma då barnen flyttar hemifrån. Man känner sig halv och kan inte förstå vad man nu ska plocka in i livet när barnen inte kommer hem på samma sätt mer. Att leva själv och endast för barnen är inget bra alternativ, även om man har fullt upp med barn och hem och hus när de bor hemma, så är det viktigt enligt min mening att man har ett eget liv och under den tiden. Jag är just nu själv i denna fas då en äldsta barn har flyttat och det känns som en ny fas i mitt liv. En utmaning för mig som mamma att släppa honom.. Han är underbar och jag är så stolit över han.. Jag måste bara lära mig att hantera mina egna känslor nu i detta..

 

Det finns flera olika benämningar på känslor och ordet sorg har glera betydelser för mig. Jag har lärt mig att leva med den, och idag så ser jag livet från den ljusa sidan och det tillför mig så otroligt mycket kvalitet i livet. Jag vet var jag stpr och vad jag har. Jag är tacksam för det lilla och jag tar ingen förgiven i mitt liv. Jag vill visa och berätta för min familj och mina vänner hur mycket jag tycker om dem. Mina erfareheter har gett mig den insikten att de val vi gör i livet får konsekvenser..oavsett vilka val vi gör.

Lev här och nu.. Njut av livet och acceptera om ni känner sorg eller ledsamhet över ng och släpp det sen för att gå vidare.

Kram och ljus till er alla // MariaJ:-) 

 

 

Av: MariaJ

Datum för publicering

  • 2008-06-14

Carpe Diem

Maria Johnsson

Reikimaster/lärare, kursledare och mässarrangör

Anmäl
2008-06-14 11:55 #1 av: Soffe

Intressant artikel! Men jag undrar: Hur känner man att man har växt och stärkts? Jag tänker på detta i övriga tuffa situationer i livet oxå då det sägs att man blir starkare.. Hur blir man det? Jag har gått igenom mycket och jag har säkert en inre styrka som kommer fram när den behövs, men jag funderar på om den verkligen blivit starkare ju mer jag har gått igenom?

Anmäl
2008-06-14 12:03 #2 av: MariaJ

Jag försår dig,, och det som jag känner är att jag har växt som människa. Med alla motgångar så kommer det ng positivit. jag har fått uppleva så många känslor i mina prövningar och genom dem så har jag också bemött mig själv och vet hur jag är och reagerar. Man får även en större respekt och förståelse enligt mina tankar. Jag har alltid varit en ödmjuk och snäl person, men jag känner att alla mina olika känslor har satts på prövning, så nu vet jag vad jag känner när det kommer en känsla. jag känner mig själv bättre. Jag hoppas du förstår vad jag menar..

Vänligen MariaJ:-)

Carpe Diem

Maria Johnsson

Reikimaster/lärare, kursledare och mässarrangör

Anmäl
2008-06-15 17:42 #3 av: Soffe

Tack för ditt svar :) Ja jag förstår vad du menar.. Jag ser det som att ju mer och olika jobbiga situationer jag gått/går igenom så tänker jag att jag nog bemöter mig själv djupare, att jag vet/känner mer hur jag reagerar.. Jag känner att jag har vuxit mer och att jag har stärkts i att kunna reflektera över olika situationer o så.. Att jag har lättare att förstå idag än när jag var yngre.. Det är som att man lär känna sina känslor mer i alla upplevelser..

Anmäl
2008-11-01 00:11 #4 av: jeanette36

Hej!

Fint skrivet...jag känner..att med sorg..är det också mycket kärlek som ligger..

då blir den lättare o hantera när den kommer...Flörtoch graden sorg man känner handlar nog också om hur långt man själv kommit i sin utveckling

stor varm kram

Anmäl
2008-11-01 14:24 #6 av: jeanette36

Hihi! Blev visst 2 inlägg här...

Inget bra på det här med datatekniken ...Men innehållet är detsamma..

kramar...från Jeanette36

Anmäl
2008-12-21 12:47 #7 av: Mads

Vilken fantastisk artikel, tack ! Skrattande

Kram Madde

Amor Vincit Omnia

Anmäl
2008-12-21 19:03 #8 av: [Spanaren]

Underbart skrivet om livet som det egentligen är. Känner igen mig på flera av dina fina inlägg. Så lev idag som att det var din sista dag idag /kram Bappi

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.