Energier omkring oss

Brott och svartsjuka

2009-06-08 23:35 #0 av: cillaj

”Experter” har sagt offentligt om och om igen att månen och månens cykler absolut inte har någon inverkan på mänskligt beteende. Trots det finns det många som har erfarenheter som inte håller med – och fler och fler psykiatrer och polistjänstemän har många skäl att tro annat. Polisen över hela världen är bara alltför medvetna om att våldsbrotten ökar dagarna kring fullmåne.

 

Läkare och sjuksköterskor som arbetar med psykiatri har också lagt märke till att många av patienterna blir mer oroliga än vanligt under just den här perioden. Samtalen till SOS och akutmottagningar ökar, liksom trafikolyckor och olika former av vandalism. De som arbetar ute på fältet - poliser, brandmän och intagningspersonal på sjukhus - känner till dessa tendenser och vet om att det finns något slags mönster som återkommer varje månad. En äldre, erfaren polisman rapporteras ha sagt att det verkas som om människor tappar kontrollen över sig själva var tjugoåttonde dag när, för att använda hans ord "de börjar bete sig som idioter och dricker som galningar".

 

                             En god eller ond kraft

Trots att vi ofta ser månen som en lugn och fridfull närvaro på natthimlen representerar hon astrologiskt sett märkligt nog instabilitet. Effekterna av den starka gravitationskraft som månen utövar, inte bara på väder och tidvatten utan också på människors sinnestillstånd, var något man känner till så långt tillbaka som Hippokrates tid - den grekiske läkare som betraktas som läkarvetenskapens fader.

Vad allt detta pekar på är att vi vid vissa tidpunkter i måncykeln upplever dess inflytande starkare än vanligt. De tre dagarna runt fullmåne när månen, solen och jorden ligger på linje med varandra är särskilt betydelsefulla eftersom solens gravitationskraft då kombineras med månens. Och det är då som detta tryck kan ha en ogynnsam inverkan på oss och öka vår anspänning och få känslorna att koka över.

Det är nu människor börjar handla irrationellt. De blir nervösa och irriterade, förstorar upp småsaker bortom alla rimliga proportioner, råkar lättare ut för olyckor och blir våldsamma mot varandra.

 

                                    Svartsjukedrama

Precis som den nämnde polismannen hade lagt märke till uppstår ett irrationellt beteende som kan leda till svartsjukedramer och bisarra våldshandlingar i regelbundet återkommande perioder varje månad som sammanfaller med fullmånen. En annan position som kan utöva ett mycket starkt inflytande på vårt beteende är något som kallas för *perigeum. Det inträffar med några års mellanrum, och när det inträffar samtidigt som fullmånen kan effekterna vara mycket dramatiska. Exakt vilka former kan då detta samband mellan månen och våra lidelser ta?

* Perigeum

Eftersom månens omloppsbana är elliptisk finns det en punkt i dess cykel när den befinner sig som allra längst bort från jorden. Det finns också en punkt där den befinner sig som allra närmast. Punkten längst bort kallas för apogeum, medan punkten närmast kallas för perigeum. Detta växelspel mellan att avlägsna sig och komma närmare är en naturlig del i månens månatliga kretslopp runt jorden, men det är när perigeum sammanfaller med fullmånen som den verkliga dramatiken slår till. Det är vid dessa tillfällen som extrema väderförhållanden och naturens nycker ofta inträffar. Människans passion och lidelser väcks till liv och brott som inbegriper ovanligt mycket och omfattande våld, till exempel kravaller, uppstår ofta just då.

 

                                   Måninfluerade brott

Statistiken visar att det råder en jämn fördelning av vad man skulle kunna kalla för "vanliga" brott under hela månfasen, men de som sker omkring fullmånen brukar vara särskilt otrevliga. Vid fullmåne blir människors beteende psykotiskt, och kriminella handlingar brukar kännetecknas av mental obalans. Följande är bara några exempel på vad olika människor har lagt märke till.

  • Idrottsmän ådrar sig fler straffar och diskvalificeringar vid fullmåne än vid andra tidpunkter.
  • De som har dåligt ölsinne kan gå hem och sova ruset av sig när det är nymåne, men de kan alltför lätt bli aggressiva när det är fullmåne.
  • Bilförare kan bokstavligen lägga i en farligt överväxel och bli ilskna och oresonligt intoleranta mot andra bilförare på vägen.
  • Inbrott och överfall kan ibland uppvisa psykotiska drag under den här månfasen.
  • Statistiken har visat att fullmånen, i synnerhet när den sammanfaller med perigeum, skapar ett farligt klimat då mord kan inträffa, rashat kan blossa upp, kravaller kan uppstå och alla möjliga slags hemskheter och massakrer begås.

 

                                    Brott och nymåne

Statistiken visar att trots att brotten minskar något eller ligger på vad som kan anses som en normalnivå under och efter nymåne , verkar det ske en viss ökning under dagarna före nymåne. Men denna topp är relativt liten jämfört med den topp som inträffar när månen är full. Det verkar som om månen faktiskt har en stark inverkan på våra djupaste och mest instinktiva känslor och lidelser.

 

Ur Månmagi av Lori Reid

Skriven av Cilla.

Anmäl
2009-06-08 23:54 #1 av: sven-g

Intresant läsning, vet då med stor säkerhet att sk internet troll är mycket aktiva vid den tiden. Har själv svårt med sömnen i fullmåne. Och är lättare medialt medveten.

Anmäl
2009-06-09 00:03 #2 av: cillaj

 

Jodu, det finns ju belägg för det, med troll menar jag.

Att sova vid fullmåne är för mig stört omöjligt, blir inte många timmar då inte.

Anmäl
2009-06-09 20:08 #3 av: mayolica

Jag brukar oxå sova dåligt vid fullmåne.

Men inte är det väll bara dålig energi som blir förstärkt omkring fullmåne? Jag tror ju även att den possitiva energin kan bli starkare,att det är den energin man är i som blir förstärkt. Jag har ibland kännt mej ovanligt pigg och glad ibland vid fullmåne,är man däremot arg eller ledsen så tror jag att det är det som blir förstärkt.

Det finns ju dom som använder energin till att ta itu med storstädning eller andra projekt som ska göras,men sådant syns ju inte i brottsstatestik eller sjukvården.Så det blir ju den förstärkta negativa energin som hörs och syns.

~ mayolica ~

Anmäl
2009-06-09 20:31 #4 av: cillaj

 

Jovisst, men i artikels pratar jag bara om den negativa. Vad det gör med människor som bär på mycket ilska.

Anmäl
2009-06-09 20:36 #5 av: korseett

bra artikel cilla

Anmäl
2009-06-09 20:44 #6 av: cillaj

 

Tack Karin, o vassego!!

Anmäl