Moder jord- och naturenergier

Vårens energier

2010-04-24 14:55 #0 av: korseett

Just nu pågår en mycket intensiv men kärleksfull period i vår natur. Var helst du går, i stad eller i natur, dag eller natt, så ser du en iver som aldrig skådas annars.

Ljuset har vänt åter och nu är dagarna längre än nätterna. Det dröjer inte länge förrän vi har ljust dygnet runt. All denna energi- all denna livskraft-all denna kärlek! Om vi skulle sätta färger på kärleken så tror jag att allt är i regnbågens färger. Är det någon tid på året vi skandinaver tinar upp så är det på våren.

Här hemma på tomten har jag mycket att glädjas trots att trädgården inte är i ordning. När snön fortfarande var kvar och det var några veckor före påsk hade vi förmånen av att få vakna till underbart kvitter. En stor flock grönsiskor hade anlänt. Tillsammans med allehanda finkar och sparvar kalaserade dom på solrosfröna. Att då få öppna fönstret och lyssna var en njutning för sinnet och en lisa för själen. Vilken energi dessa små varelser kan dela med sig av!

Inte långt därpå kom stararna och koltrastarna. Starens vårdrill är ljuvlig och ett ivrigt spanande upp mot trädtopparna för att se de ståtliga herrarna göra sin stämma hörd påbörjades. Koltrastarnas knixiga skutt och med en vipp på stjärten klargjorde att våren var på väg.

Uppe i skyn kom ormvråkarna seglande även de triumferade över vinterns slut och att tillgången till sork på åkrarna ökade. Tornfalkarna har jag inte sett till i år men jag hoppas att de finns kvar hos oss.

Så kom då påskaftonen och den första ordentliga vårsolsdagen. Vi tog en promenad och över nejden drillade lärkorna! så underbart att se dessa välljudande fåglar, stå nästan stilla i skyn och kvittra av liv och lust. Tofsviporna flög sina rituella danser och utstötte sina läten, allt för att göra sig hörda- se mig -välj mig!

Tranorna börjar tidigt på morgonen med sin sång och har man tur får man se dans också. Svanorna och gässen drar i streck ovanför- var ska vi landa? var ska vi bo?

Jag har även haft förmånen att få se en domherrehane krumbukta sig och sjunga för sin tillkommande. Så härligt att få höra den andra sången än den entoniga vinterlåten. Så härligt att få se honom dra in stjärten under sig och vicka på hela kroppen och se honans spelade ointresse. Visst kan vi dra paralleller med människorna.

En sen kväll gick jag ut och inte ens då var det tyst och stilla. Ugglorna har full fart då. Jag räknade till fem olika ugglor varav det nog borde vara två arter. Inte ens natten kan kväva vårens kärlek.

Nu har sädesärlan anlänt och snart kommer nog svalorna och tornseglarna.

Kråkor och kajor och skator har även de fullt upp nu. I morse satt jag och tittade på grannens kor som är utedjur. På den ena kons rygg satt tre kajor och plockade vinterpäls för fulla muggar för att kunna boa med. Kon bara njöt när de försiktigt med näbbarna plockade bort raggen. Inget förspills och det är säkert fler fåglar som hämtar bomaterial från dom.

Skogsduvan är igång den med och enligt en gammal tant som jag var mycket hos som barn så gråter hon för att räven tog hennes ungar och det låter ganska likt "Han tog de sju- huhu".

Löpsedelsbilden och fotot nedanför är taget av signaturen Assars som är medlem på vår systersajt foto som jag varmt rekommenderar. Tack Assar för den härliga bilden på duvorna!

Anmäl
2010-04-24 16:58 #1 av: Soffe

Va fint du skriver Karin :-) Jag glädjs med dig :-)

Anmäl
2010-04-24 17:16 #2 av: korseett

Tack Soffe!

Anmäl
2010-04-24 18:53 #3 av: Indiania

Tack Karin för den fina artikeln! Glad Jag är också förtjust i fåglar.

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2010-04-24 19:18 #4 av: korseett

tack Indiania!

Anmäl
2010-04-24 19:31 #5 av: Loet_old

Ja det är en (helande) fågelartikel du fick ihop ornitolog Karin.en riktig inlevelse i fåglarnas fantastiska värld.Glad

Väntar bara att vårfåglarna ska sätta igång på allvar i norr också,men är det snö och kyla.

Anmäl
2010-04-24 19:56 #6 av: [Spanaren]

#0 Mmm underbart och här också är tranor, sångsvanar, kanadagäss, duvor och så många mera fåglar och mera fåglar är på G.

Alla trumpetar eller sjunger en skön musik för mitt öra varje morgonpromenad med vovven.

Naturen sjuder verkligen av liv bland snö, is, vatten och gräs.

Jag trivs, gör ni? /kram Spanaren

Anmäl
2010-04-24 23:16 #7 av: Assars

Vad fint skrivet om våren- visst är det härligt-!

Vad bra det blev med bilden av duvornaFlört
Ha det så gott i denna ljuvliga tid!

Kram från

Assar

Anmäl
2010-04-25 04:08 #8 av: [Jeremina]

Så fint och våren är en underbar tid!

Anmäl
2010-04-25 20:07 #9 av: sorgblot

Tog en promenad upp i skogen idag. Katten kom till oss och följde med på promenaden. Jag plockade lite tussilago och vitsippor. Sen fikade vi på balkongen till fågelkvittret. Underbart!

Anmäl
2010-04-25 22:19 #10 av: majlar

Vilken härlig artikel som du bjuder oss på. Det är underbart när fåglarna återvänder med sitt fågelkvitter.

Koltrasten som är min absoluta favorit med dess melodiösa vackra sprittande sång, den får mig att vilja bjuda upp till dans .

kramKyss

Anmäl
2010-04-26 13:34 #11 av: Hoppfull

Tack för en fin beskrivning av våren korseett! Och vilken vacker bild.

Det är sannerligen en härlig tid vi har framför oss nu, man känner hur kroppen lever upp och vill vara ute.

Däremot måste jag protstera mot att det snart är ljust dygnet runt... här i småland är det beckmörkt på kvällen och hela natten. Det var en av de saker jag fann allra tyngst när jag flyttade från Lapplands ljusa sommarnätter hit ner till det kompakta mörkret. Men man får sitta ute med lyktor på kvällarna istället och det är helmysigt det med Glad

Anmäl
2010-04-26 15:29 #12 av: [Spanaren]

#0 Glömde att tacka för din fina artikel och toppenbilden av de fina duvorna som du satte in Kyss /kram Spanaren

Ps Duvorna är såååå otroligt fina!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.