Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

Alternativa Behandlingsmetoder Aura & Chakran Cd-skivor och Böcker Dagens Visdomsord Djurhealing Djurkommunikation Doftessenser Energierna omkring oss Godmorgon/ Goddag / Godkväll Healing Healing önskas/ges Healingmetoder Hypnos-/regression iFokus-information Mat och Andlighet Meditation o Avslappning Medlemmar Musik för själen Mässor/föredrag/kurser Näring för själen Off Topic- OT Om sajten Reiki Healing Stenar och Kristaller Stjärntecken Träning-Test Tävlingar på sajten och iFokus Upplevelser Yin & Yang Änglar
Healing

GAMLA INKATRADITIONEN - heala dig själv

2010-08-25 19:13 #0 av: Andina

Jag har blivit ombedd att skriva lite om det jag har lärt mig om energiarbete från den gamla Inkakulturen. Jag har bara lärt mig en liten, liten bråkdel om deras gamla kunskaper och mest då den praktiska vägen. Det är ett stort ämne så jag vet inte riktigt var jag ska börja... Men vi kan väl ta det mest grundläggande om energi och en enkel metod om hur du kan heala och rensa dig själv, balansera upp och ladda dig själv med energi som du mår bra utav.

AYNI Inca King
Jag vill först börja med att nämna den enda lag som människorna i den gamla Inkakulturen hade att följa;

Ayni - the Sacred Law of Reciprocity.

Översatt till svenska betyder det: "Ayni - den Heliga lagen om ömsesidig växelverkan". Denna regel innebär att:

Om du får - så måste du ge.
Ger du- så har du rätt att få.

När du får något av någon så måste du alltså ge tillbaka. Men du behöver inte nödvändigtvis ge något tillbaka till samma person som du fått ifrån, du kan "ge vidare" till någon annan eller något annat (naturen t ex).
Och när du ger något till någon eller något så har du alltså rätt att få något tillbaka.

Det räckte alltså med en enda lag/regel som alla måste följa. Fascinerande, eller hur?
Vårt samhälle och handelssystem är ju i grunden baserad på denna regel, så som jag ser det. Problemet med vårt system idag är ju att vi inte är lika benägna att ge om vi får...

* * *

ENERGI - inte bra eller dålig
I den gamla Inkatraditionen ser man inte energi som god, bra, positiv eller ond, dålig, negativ. Energi är energi, punkt slut.
Jämför med t ex elektricitet, som är en form av energi - elektricitet är inte negativ eller positiv. Hur man uppfattar och påverkas av energin beror på hur man hanterar den. Stoppar du in fingrarna i ett öppet eluttag kan du uppfatta elektriciteten som något mycket obehagligt och negativt! Men du tycker säkert att elektricitet är något bra och positivt när den får pumpen att pumpa upp vatten till din kran eller får din dator och andra maskiner att fungera. Men själva elektriciteten i sig är inte positiv eller negativ, ond eller god.

Allting är energi. Allting som är fysiskt påtagligt är energi (en "kompaktare" form av energi) - din  fysiska kropp, berg, vatten, träd, hus, bilar o s v. Men även det som är icke-fysiskt är energi (om än inte lika "kompakt") - luft, värme, tankar, minnen, känslor, drömmar, din aura o s v.

 

Inka Mother and ChildTUNG och LÄTT ENERGI
I Inkatraditionen pratar man istället om "tung" och "lätt" energi.

Tung energi är det som påverkar dig negativt.
D v s allting omkring dig som gör att du inte mår bra. Det som påverkar dig så att du blir sjuk, mår känslomässigt, psykologiskt, mentalt och kroppsligt dåligt. Det som får dig att bli låg, depressiv, arg och irriterad. Och så vidare.

Lätt energi är då följaktligen allt som påverkar dig positivt.
Det som får dig att må bra, på olika sätt, som får dig att bli och harmonisk, glad, lugn och rofylld. Det som får din kropp att vara i balans och må bra. Och så vidare.

All Tung energi är, däremot, inte en och samma "sorts" energi. Inte heller är Lätt energi en enda "sorts" energi.
Det som är Tung energi för mig kan vara Lätt energi för dig! Någonting som gör att jag inte mår bra behöver inte alls påverka dig negativt. För att förtydliga vad jag menar kan vi jämföra med överkänslighet/allergier mot något livsmedel. Om jag är nötallergiker så reagerar jag negativt om jag äter nötter, nötter blir alltså Tung energi för mig. För dig som inte är allergisk eller överkänslig mot nötter, och kanske dessutom tycker om nötter, är energin Lätt. Eller - en person som jag kan uppleva som väldigt jobbig att ha omkring mig, innebär Tung energi för mig, medan du kanske mår väldigt bra av att ha denna person i din närhet och upplever  Lätt energi.
Det är alltså vår högst personliga och individuella påverkan av energin som avgör om den är Lätt eller Tung! Vi är alla olika och påverkas därför olika av energierna runt omkring oss.

* * *

Så, dags att göra dig av med lite Tung energi
och ladda hela ditt jag med Lätt Energi!

SJÄLVHEALING - en enkel metod Machu Pichu
Heala, rensa, ladda dig själv med Lätt energi och gör dig av med Tung energi - för ökat välmående och bli balanserad till både kropp och själ. En enkel metod från det gamla Inka som fortfarande används dagligen av Inkafolket.

Du kan stå upp, sitta eller ligga ner  under denna övning (själv upplever jag det effektivast om jag står upp).

Tänk dig att hela du är energi. Din energi är inte bara din fysiska kropp, din energi finns spridd även utanför den ("auran"). Hela ditt väsen är en "energibubbla".

• Slappna av en stund, blunda och ta några långa och djupa andetag och känn efter hur kroppen känns. Är den spänd, avslappnad, rastlös, lugn och harmonisk? Försök att slappna av för varje andetag.

• Tänk dig nu att du har en lucka i din energibubbla ovanför kronchakrat, ovanför huvudet och en lucka under dina fötter. Tänk dig/visualisera att du öppnar dessa båda luckor .

• Erbjud nu Moder Jord (i tanken) din Tunga energi - för henne är det Lätt energi, "godis" som hon tycker om. Be henne ta så mycket Tung energi som hon kan.
Jag har upptäckt att, för mig, blir det effektivare om jag också använder mig av andningen för att hjälpa till i denna övning. Så använd gärna varje utandning du gör till att hjälpa till att "trycka ut" energin från din kropp, ut genom fötterna, ut genom luckan och ner till Moder Jord, som också "drar ut" din Tunga energi.
Efter ett tag kan du kanske t o m känna hur det strömmar ut energi genom din kropp. Låt energin strömma så en stund - tills du upplever att du inte har mer Tung energi att erbjuda Moder Jord.

• Nu kommer jag till Ayni, lagen om ömsesidig växelverkan, som jag nämnde i början. När du ger, har du rätt att få. Eftersom du har gett av din Tunga energi till Moder Jord kan du nu be henne att ge dig av hennes Lätta energi!
Hjälp till med din andning, varje gång du andas in, känn hur du riktigt "drar" upp Lätt energi från Moder Jord. Efter en stund känner du kanske hur energin strömmar av sig själv, in genom luckan, upp genom fötterna och fyller hela din kropp och hela din energibubbla med jordande Lätt energi - och hur den sedan strömmar ut genom luckan ovanför ditt kronchakra. Du har nu en pelare av Lätt energi som strömmar nerifrån och upp, rakt igenom dig och din energibubbla, och upp till Kosmos.
Låt energin fortsätta att strömma av sig själv nu medan du går över till nästa steg.

• Tänk dig nu att du gör likadant, du drar ner Lätt energi men nu från Kosmos. Uppifrån Kosmos, rakt ner in i ditt Kronchakra, ner genom dig och hela din energibubbla och ut genom luckan under fötterna. Använd gärna inandningen, till att börja med, för att hjälpa till att dra ner energin. Fokusera en stund på att ta in pelaren av energi från Kosmos.

• Nu har du två "pelare" av Lätt energi som strömmar rakt igenom hela ditt system! En nerifrån och upp, och en uppifrån och ner.
Stå (sitt/ligg) kvar en stund och låt energin strömma av sig själv. Vila i dessa energiströmmar.

• När du känner dig färdig så stänger du dina luckor, ovanför kronchakrat och huvudet och under dina fötter.
Och tacka Moder Jord och Kosmos för deras gåva till dig.

(Känner du inte energin strömma så bli inte orolig - det fungerar i alla fall! Det är inte alla som upplever den känslan.)

* * *

Du har nu gjort dig av med Tung energi och laddat hela ditt jag med Lätt energi både från Moder Jord och Kosmos. Gotta dig i den!

En mycket enkel men lika suverän metod för känslomässiga problem, förkylningar, smärtor - ja "allt"!
Denna övning lär du dig snabbt utantill och du kan göra den kortare eller längre stunder, precis som det känns att du behöver.


Tänk på, att vi har fri tillgång till hur mycket energi som helst, oändligt med energi som vi kan "ladda hem" från Moder Jord och Kosmos! Helt gratis! Utnyttja det.

/Jenny "Andina" Fortsättning följer... ;)

Inca King

 

 

 

 

© Andina 2010
Bilder: Stock.xchng

 

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2010-08-25 19:51 #1 av: Loet_old

Wow det var intressant att ta del av denna Inkatradition.

Tack Andina för en intressant artikel,ser framemot följetongen.Glad

Anmäl
2010-08-25 20:06 #2 av: Prinsessan81

Tack så mycket! Underbart att få kunskap från andra kulturer! Mycket bra healingmetod! :)

Anmäl
2010-08-25 20:32 #3 av: [Spanaren]

  #0 Andina ... du fixade det Kyss /kram

Anmäl
2010-08-25 20:51 #4 av: [GunillaF]

Tack Andina! 

Grattis till din första mycket intressanta artikeln på HealingIFokus!Kyss

 

Anmäl
2010-08-25 20:53 #5 av: Indiania

Tack du fina Andina som förklarar enkelt så man förstår, mycket intressant ser fram emot fortsättningen .....Detta skall testas. Kyss

Kram

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2010-08-25 21:25 #6 av: Pagan

Säger detsamma, jätte intressant. Ska verkligen testa. Tack så mycket AdinaGlad

Anmäl
2010-08-25 21:43 #7 av: rore

Mmmm, Tack för denna artikel Andina,,En enda lag?? Jag säger bara wow,,,  den anammar jagTungan ute,,, Övningen käns verkligen tilltalande och okomplicerad,,

Ska naturligtvis prova på den,,Glad

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2010-08-25 22:10 #8 av: nillanb

Tack Andina Skrattande

Väldigt intressant att läsa om Inka traditonerna, väldigt fint förklarat..

Ser fram emot nästa delTungan ute

Anmäl
2010-08-25 23:43 #9 av: Andina

Åh, vad ni e gulliga! Tack så jättemycket för era varma ord!!!
Jag var självklart lite nervös för om det var läsbart och läsvärt alls... ;)
Tack alla! SkrattandeKyssKyssGlad

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2010-08-26 01:56 #10 av: Lynxx

????????????

Glad ? MVG ?  Glad

????????????

/L

Anmäl
2010-08-26 10:02 #11 av: [outgrundlig]

Tack Andina för denna fina artikelGlad 

Jag testade samtidigt som jag läste att rena mig lite....känns underbartFlört 

Anmäl
2010-08-26 12:28 #12 av: Andina

#10 ? Hjärtetack för ett så'nt gott och dekorativt omdöme! Glad Och vilken fin bild!

#11 ? Hjärtetack till dig också go'a OG! Vad kul att du provade övningen också!
Flört

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2010-08-26 12:43 #13 av: Anna-Helga

Åh underbar artikel och fantastiskt spännande läsning! Tack snälla du!!!! Kyss

Anmäl
2010-08-26 13:08 #14 av: Indiania

Jag har testat tillsammans med qigongandning,så skönt. Skrattande Tack!

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2010-08-26 13:08 #15 av: Hoppfull

Tack för en bra och intressant artikel Glad

Anmäl
2010-08-26 14:49 #16 av: Andina

#13 - Vad roligt att du tyckte om artikeln! Tack snälla du själv!!! Kyss

#14 - Vad spännande att du plockade in övningen i din qigong! Det är ju perfekt om man kombinerar övningen med andra övningar man gör också.

#15 - Tack Go'a du också!

* * *

Jag blir väldigt rörd av all er respons och era ord - de värmer mig så gott, jag gottar mig i dem så länge jag kan! FlörtSkrattande Stort tack igen!

Finns det fler som har tagit till sig och övar enligt Inkakulturens eller liknande kulturers traditioner så tycker jag det skulle vara jättekul att ni berättar om det också?!

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2010-08-26 15:00 #17 av: Indiania

www.tawa.50webs.com

Här kan ni kolla hos Inkari Tawa Inkari har jag fått underbar healing.

" Var nära naturen - var när dig själv "

 

Anmäl
2010-08-26 16:24 #18 av: Andina

#17 - Jaaa, Indiania. Jag har tänkt på att besöka dem många gånger och bara hört positiva omdömen - så jag fattar inte varför jag inte passat på när de finns i närheten... Märkligt. Men så ska det väl vara, så här långt...

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2010-08-26 19:14 #19 av: majlar

Fantastiskt fin artikel. Tack för den Andina.

Jag håller med.

Passa på och njut det är ju alldeles gratis.

Tack till dig också Indiania som tipsar.

 

 

Anmäl
2010-08-26 22:19 #20 av: Stj3rnfallet

Vilken intressant artikel!!=) Väldigt lätt att förstå. Ska absolut testa denna övning imorgon! Då kanske jag får den energin jag behöver för att städa ;) Tack för att du delar med dig av dina kunskaper!

Anmäl
2010-08-26 22:37 #21 av: Andina

Tack snälla Majlar och Stj3rnfallet också!

Tar ni till er övningen och använder er utav den kan ni 'ladda hem' energi till precis vad ni vill! :) Behöver jag städa - ja, då är det bra att ladda hem.. och framför allt göra sig av med TUNG energi! :) För då kan t o m städning bli näst intill "kul"... (jag är inte särskilt förtjust i städning - men visst har t o m jag kunnat "njuta" av den sysslan också (det skulle min gamla mor höra... ;) )

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2010-08-26 22:48 #22 av: Stj3rnfallet

#21 Haha, jag tycker inte heller om att städa!:P Därför behövs nog lite positiv energi så jag orkar med att städa =) Kan vara skönt att bara ha positiv energi för en gångs skull! Men vågar inte göra det nu, för då somnar jag väl. Är riktigt trött idag.

Anmäl
2010-09-01 13:07 #23 av: korseett

Tack Jenny för den här artikeln. Jag är sugen på att testa självhealingsmetoden och ska göra det. Ser fram emot fortsättning om Inkafolkets energiarbete. Mycket spännande och något nytt för mig att ta del av.

Anmäl
2010-09-01 14:29 #24 av: Andina

Tack själv, Korseett!

Ja, prova gärna healing-metoden. Den är så enkel men också väldigt effektiv. Och särskilt om man gör den dagligen så är den helt suverän (enligt mig...)!

 

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2010-09-01 16:54 #25 av: korseett

märkligt detta. jag har sedan tidigare alltid sett framför mig att när jag sätter igång energiflödet från universum, att det är en lucka jag drar ifrån och när jag är klar så skjuter jag för luckan igen. Och så sätter du ord på det här åt mig. Kan det vara ett tidigare liv som gör sig påmind? vet bara att jag varit medicinkvinna i sydamerika nånstans nån gång för mycket länge sedan. Eller så är det bara tillfälligheter.

Anmäl
2010-09-01 23:26 #26 av: Andina

:) Korseett - i min Värld finns inga tillfälligheter, ingen slump!

... ;)

 

* * *

P.S! Allihop - glöm inte att alltid ladda hem från Moder Jord också! För att hålla er balanserade och jordade. :)

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2010-09-13 22:20 #27 av: minda

MYCKET bra skrivet!! Underbart! Skrattande Lätt att förstå och vackra bilder.

Tung och lätt energi ger nog en tydligare bild än bra/dålig egentligen. Tänk att ordbruk faktiskt är så viktigt! ...Ja, ckså tung energi kan moder jord använda till bra, liksom också agressivitet! För på våren då frosten sakta drar sig tillbaka behöver nog en och annan växt lite TUNG och kraftfylld energi till bruks för att orka växa upp!

 

De indiantraditioner jag bekantat mig med har ungefärligen lika meditationsövningar och tankar kring lätt/ tung energi, och jag har kört med att ge den tunga energin till henne att bruka i åratal innan jag hittade detta i böcker...känns så otroligt ibland då man hittar just det där "clicket" och bekanta i någon grej! Och intressant att se att många "ursprungs" befolkningar har rätt liknande grejer.

 

 

Anmäl
2010-09-14 03:23 #28 av: dolla

Tack för en jättebra artikel och du förklarade jättebra Glad

Anmäl
2010-10-13 00:17 #29 av: sorgblot

Det var riktigt skön läsning. (Kan man skriva så?) Blev lugn bara av att läsa.

Har provat en annan variant av självhealingen som du skriver om, men denna verkar bättre för mig.

Härligt! Har nästa del kommit? Kanske jag har missat den Tungan ute

Anmäl
2010-10-13 00:39 #30 av: Andina

Tack Minda! Intressanta tankar du har om tung och kraftfylld energi för naturen! :) Ja, jag kan ibland tycka att det mesta av vad man lär sig/hör om betr att använda sig av energi återkommer i princip i alla gamla ursprungskulturer (eller.. de jag har hört lite om...) med lite olika variationer. Det tycker jag är väldigt spännande och framför allt 'bekräftande', det 'bekräftar' att det finns en substans i det.

Tack du också, Dolla!

Tack Sorgblot! Nej, jag har inte hunnit få ihop nästa artikel ännu... Skäms men jag har den "på G" i alla fall... ;)

 

Tack allihop! Ni är för go'a allesammans!

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2010-11-08 14:16 #31 av: NiklasEri

Jätteintressant! Verkligen.

Känner nästan energin, bara av att läsa artikeln... Glad

 

* Niklas

Anmäl
2010-11-08 14:42 #32 av: Andina

Vad roligt att du också tyckte om artikeln, Niklas. Tack!
Kul också att du upplever energin av att läsa om den! Kanske ska du kasta dig in i övningen också - för då lär du uppleva energin ännu tydligare.

* * *

Jag har inte haft möjlighet att få ihop "fortsättningsartikeln" ännu, men den kommer... hav tålamod med mig! :)

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2010-11-08 16:59 #33 av: NiklasEri

Andina:

Ska nog prova övningen... =)

Ser fram emot en fortsättningsartikel.
Men har tålamod... Glad

 

Anmäl
2010-11-08 18:41 #34 av: Loet_old

Härligt att denna artikel kom fram igen.behöver uppdatera mig igen.Glad

Anmäl
2010-11-08 19:59 #35 av: korseett

jag rekommenderade övningen till en god väninna så det ska bli intressant att höra hur hon upplevde den

Anmäl
2011-01-19 06:10 #36 av: Maggan71

Tack för jättebra artikel och underbart tips om hur man kan ladda om sig själv med Lätt energi! Tänker börja göra så regelbundet - med start vid fullmånen i kväll! Skrattande

Ingenting är omöjligt. Det "omöjliga" tar bara lite längre tid... Flört

Anmäl
2011-01-19 09:08 #37 av: [GunillaF]

#36 Vad härligt!Skrattande

 

Anmäl
2011-05-08 18:37 #38 av: [GunillaF]

Glad

Anmäl
2011-05-08 19:58 #39 av: Bybo

Åh, härlig läsning. ska testa detta då jag typ har gjort nåt liknande själv (eget påhitt :)

Tack, Andina och Gunilla <3

Anmäl
2011-05-08 23:25 #40 av: Andina

#36 - Tack, Maggan71! (Jag har inte sett ditt inlägg förrän nu.) Jag hoppas att du provat och tyckt om 'övningen'!

och

#39 - Tack, Bybo! Det förvånar mig inte det minsta att ditt 'eget påhitt' påminner om denna metod! ;)

 

 

* * *

 

Glad

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2011-05-08 23:54 #41 av: Bybo

#40 Jasså ja? *fniss* Men, inte så bra som denna

Anmäl
2011-06-05 18:13 #42 av: Anna-Lena Vikström

Hej! Jag håller själv på att fördjupa mig i Munay-ki och det är jätteintressant men det är mycket att lära sig i, för oss som lever i en helt annan kultur.

Har du någon övning om Nustas, hur man tar kontakt med Vattenfolket och den kvinnliga energin som du kan beskriva?

Jag har blivit initierad i nio riter, men att lära sig teorin och filosofin omkring och övningar känns mer givande så jag försöker att lära mig mer och mer när jag har tid.

 

http://www.anna-lena.se

Anmäl
2012-02-07 08:16 #43 av: MaMaMade

Vilken bra beskrivning på att "äta hoocha"! Bättre än den jag fick tidigare... Flört

/M

Anmäl
2012-02-07 08:23 #44 av: Andina

Tack MaMaMade för go'a ord! Kyss

Att själv "äta Hoocha" kan man göra på olika sätt - och de fungerar jättebra.
I denna artikel är det främst Moder Jord som äter/får av vår Hoocha. Och jag älskar 'metoden', den är så lätt och behändig och det går snabbt.

Och - den funkar! Flört

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2012-04-16 18:25 #45 av: plutopellis

Tack för en bra artikel! Detta ska jag testa ikväll Glad

Anmäl
2012-04-16 19:24 #46 av: Andina

Tack Plutopellis! Hoppas du gillar metoden - den är så enkel! :)

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2012-04-16 19:28 #47 av: Maggan71

Andina: Vad bra att tråden blivit puttad på! Jag gjorde övningen den enda gången, men sedan har det fallit i glömska, tyvärr. Tack för påminnelsen! Ska göra om det! :-)

Ingenting är omöjligt. Det "omöjliga" tar bara lite längre tid... Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.